17.09.2024 - 15:25
|
Actualització: 17.09.2024 - 17:43
Aurora Madaula, vice-presidenta i ex-diputada de Junts, ha fet públic un comunicat en què desmenteix les informacions difoses per El País que l’acusen de manipular l’informe que va propiciar la suspensió de l’actual senador de Junts Eduard Pujol per dos casos de suposat assetjament sexual l’octubre del 2020.
El diari El País va difondre ahir un escrit d’una de les dones que acusava Pujol, remès al jutjat que la investigava per un delicte d’injúries, en què deia que no havia estat assetjada i demanava perdó. Noemí Llorens, regidora a Pineda de Mar (Maresme) afegia en el seu escrit que Madaula, que aleshores era responsable de Feminismes del partit, va manipular-la per denunciar Pujol, que ella i més gent en el partit volien fer mal a Pujol, aleshores portaveu parlamentari. Madaula retreu que aquestes informacions apareixen ara, a les portes del congrés de Junts, per responsabilitzar-la “de la gestió del cas Pujol”, de desacreditar-la i fer-li mal, a ella i al partit, i ha explicat fil per randa com va acompanyar les dues víctimes que acusaven Pujol, seguint els passos establerts.
Ho relata així, segons l’escrit al qual ha tingut accés VilaWeb: “L’octubre del 2020, Aurora Madaula va conèixer Noemí Llorens i s’hi va entrevistar, a petició d’ella, per la seva funció de secretària de Feminismes del partit, i va dur a terme les funcions que li corresponien en exercici de la responsabilitat que tenia assignada: va informar-se sobre si el suport psicològic i l’assessorament legal estaven garantits, va realitzar l’escolta activa dels fets relatats per Noemí Llorens, va examinar les proves dels fets que Llorens li va voler mostrar i, a proposta de Llorens, també va escoltar el relat de fets de dues dones més. En els dies següents, Noemí Llorens va fer saber a Aurora Madaula que l’assessorament lletrat especialitzat rebut havia validat la viabilitat de fer una denúncia formal sobre el cas.”
I continua: “Després d’aquesta intervenció inicial, Aurora Madaula va trametre diverses comunicacions escrites a la secretaria general del partit [que aleshores era en mans de Jordi Sànchez], exposant la síntesi dels fets, l’existència de proves fonamentades, la cronologia de la seva gestió i la reiterada intenció de Noemí Llorens de fer una denúncia formal, perquè el partit prengués decisions sobre el cas.” Madaula explica que, tot seguit, va fer arribar al partit “la urgent necessitat de formalitzar la gestió d’aquests casos mitjançant l’aprovació d’un protocol sobre assetjament sexual i per raó de gènere”.
Avui, Jordi Sànchez ha estat entrevistat a RAC1. El periodista Jordi Basté li ha preguntat: “Tens la sensació que Aurora Madaula va manipular els fets?” I Sànchez ha respost: “Jo no vull entrar a opinar, que cadascú jutgi i que cadascú valori. Jo puc dir que el que vaig viure, que va ser una conversa telefònica a quarts de vuit del vespre, en què se’m va posar en antecedents per primera vegada d’aquests fets, de la gravetat. Vaig rebre un informe per escrit, i amb la literalitat que tenia vaig prendre la decisió” de suspendre cautelarment Eduard Pujol. Segons que ha dit, feia una descripció dels fets en què parlava d’abús sexual i d’assetjament, cosa “que en la literalitat tenien una responsabilitat penal inequívoca”.
Madaula recorda que “la decisió de suspensió de militància d’Eduard Pujol (com a mesura cautelar i reversible) es va prendre després d’estudiar i ponderar les informacions i les proves que van ser posades a la seva disposició, i es va prendre de forma col·legiada per part de la secretaria general i la direcció del partit, coneixedora dels fets.” Afegeix que “el fet de fer-se pública la decisió de suspensió de militància d’Eduard Pujol va generar una gran pressió sobre el cas. En aquell context, Noemí Llorens i les altres dues dones, finalment, no van presentar cap denúncia judicial”.
Com que no hi va haver cap denúncia, el partit va acabar tornant el carnet a Eduard Pujol el juny del 2021. Ell va denunciar les dues dones per difamacions, i els procediments judicials van fer camí. En el cas de Llorens, recorda Madaula, el cas es va tancar el juliol de l’any passat, “mitjançant un acord que es va assolir en circumstàncies que no són públiques i que comporten que no es tractés d’una decisió d’un jutge sinó d’un acord entre les parts validat judicialment, que consistia en el fet que Eduard Pujol posava fi al procés penal per calúmnies contra Noemí Llorens, renunciava a una indemnització de 80.000 euros en favor seu i es dictava una resolució judicial que l’exonerava de tota responsabilitat, i Llorens es retractava de les declaracions d’acord amb les quals s’havia tramitat la seva denúncia per assetjament a través dels mecanismes interns del partit.”
No ha estat fins ara que, amb la informació d’El País, s’ha difós aquesta decisió judicial i l’escrit de perdó de la denunciant que l’acompanyava.