Macron provoca una enorme polèmica justificant l’homenatge al mariscal Pétain, aliat dels nazis

  • Dissabte es fa a París un acte d'homenatge als militars de la Primera Guerra Mundial

VilaWeb
Redacció
07.11.2018 - 17:55
Actualització: 08.11.2018 - 07:49

Dissabte, per commemorar la fi de la Primera Guerra Mundial, a París hi haurà una gran cerimònia d’homenatge als militars que varen dirigir la defensa de la república. Entre ells, s’hi ha inclòs el mariscal Pétain, cosa que ha originat una enorme controvèrsia, perquè durant la Segona Guerra Mundial Pétain va ser l’aliat dels nazis que va dirigir el règim titella de Vichy. Sobre això, Macron ha dit: ‘Pétain va ser un gran soldat durant la Primera Guerra Mundial, encara que després es va equivocar en les seves decisions durant la segona gran guerra.’

Macron, que es defineix a ell mateix com un gran seguidor del general De Gaulle, l’home que es va enfrontar a Petain de l’exili estant, ha dit també que no el preocupa si la gent entén o no el seu comentari i ha insistit a reconèixer el paper del mariscal en la primera gran guerra.

Les declaracions de Macron han aixecat una enorme polseguera política a l’estat francès. Polítics d’esquerra, com Melénchon o Hamon, l’han criticat, cosa que també ha fet el president de les associacions jueves del país. Melenchon ha reivindicat el mariscal català Joffre, oposant-lo a Pétain, i Hamon ha dit com es pot retre homenatge a la vegada a Simone Veil i a l’antisemita Petain.

Finalment anit els serveis de premsa de la presidència van haver d’aclarir que l’homenatge de dissabte es farà només als mariscals que són soterrats als Invàlids, entre els quals no figura Pétain.

Philippe Pétain fou general durant la Primera Guerra Mundial i més tard cap d’estat de la França de Vichy, del 1940 al 1944. A causa del seu lideratge militar durant la primera gran guerra, fou considerat un heroi a França, però les seves accions durant la segona, quan va dirigir el règim aliat amb els nazis, col·laborant en l’Holocaust i el combat contra la resistència, el menaren a un judici per traïció. Fou sentenciat a mort, que li fou commutada per cadena perpètua per Charles de Gaulle. En la França actual, és considerat, generalment, un traïdor, i ‘pétainisme’ és un terme pejoratiu per a determinades polítiques reaccionàries. Durant la seva etapa com a cap d’estat francès també exercí el càrrec de copríncep d’Andorra.

Josep Joffre i Plas fou un militar nord-català de l’exèrcit francès, mariscal de França i especialment conegut per les batalles de la Primera Guerra Mundial i més particularment la primera batalla del Marne. La seva popularitat li valgué el sobrenom de Pare Joffre. En l’exèrcit era vist políticament com un home d’idees liberals i democràtiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor