07.11.2018 - 17:55
|
Actualització: 08.11.2018 - 07:49
Dissabte, per commemorar la fi de la Primera Guerra Mundial, a París hi haurà una gran cerimònia d’homenatge als militars que varen dirigir la defensa de la república. Entre ells, s’hi ha inclòs el mariscal Pétain, cosa que ha originat una enorme controvèrsia, perquè durant la Segona Guerra Mundial Pétain va ser l’aliat dels nazis que va dirigir el règim titella de Vichy. Sobre això, Macron ha dit: ‘Pétain va ser un gran soldat durant la Primera Guerra Mundial, encara que després es va equivocar en les seves decisions durant la segona gran guerra.’
Macron, que es defineix a ell mateix com un gran seguidor del general De Gaulle, l’home que es va enfrontar a Petain de l’exili estant, ha dit també que no el preocupa si la gent entén o no el seu comentari i ha insistit a reconèixer el paper del mariscal en la primera gran guerra.
Les declaracions de Macron han aixecat una enorme polseguera política a l’estat francès. Polítics d’esquerra, com Melénchon o Hamon, l’han criticat, cosa que també ha fet el president de les associacions jueves del país. Melenchon ha reivindicat el mariscal català Joffre, oposant-lo a Pétain, i Hamon ha dit com es pot retre homenatge a la vegada a Simone Veil i a l’antisemita Petain.
Le maréchal #Joffre est le vainqueur militaire de la guerre de 14-18. #Pétain est un traitre et un antisémite. Ses crimes et sa trahison sont imprescriptibles. #Macron, cette fois-ci, c’est trop ! L’Histoire de France n’est pas votre jouet.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) 7 de novembre de 2018
Honorer Simone Veil au Panthéon ET EN MÊME TEMPS le traitre antisémite Pétain aux Invalides. Rien ne justifie une telle honte. Quand on préside la France, il faut se montrer un peu plus à la hauteur de son histoire.
— Benoît Hamon (@benoithamon) 7 de novembre de 2018
La seule chose que je veux retenir de #Petain c’est qu’en 1945 il a été frappé d’indignité nationale ce qui le rend inéligible à un quelconque hommage #11Novembre2018 @EmmanuelMacron
— Francis Kalifat (@FrancisKalifat) 7 de novembre de 2018
Finalment anit els serveis de premsa de la presidència van haver d’aclarir que l’homenatge de dissabte es farà només als mariscals que són soterrats als Invàlids, entre els quals no figura Pétain.
Philippe Pétain fou general durant la Primera Guerra Mundial i més tard cap d’estat de la França de Vichy, del 1940 al 1944. A causa del seu lideratge militar durant la primera gran guerra, fou considerat un heroi a França, però les seves accions durant la segona, quan va dirigir el règim aliat amb els nazis, col·laborant en l’Holocaust i el combat contra la resistència, el menaren a un judici per traïció. Fou sentenciat a mort, que li fou commutada per cadena perpètua per Charles de Gaulle. En la França actual, és considerat, generalment, un traïdor, i ‘pétainisme’ és un terme pejoratiu per a determinades polítiques reaccionàries. Durant la seva etapa com a cap d’estat francès també exercí el càrrec de copríncep d’Andorra.
Josep Joffre i Plas fou un militar nord-català de l’exèrcit francès, mariscal de França i especialment conegut per les batalles de la Primera Guerra Mundial i més particularment la primera batalla del Marne. La seva popularitat li valgué el sobrenom de Pare Joffre. En l’exèrcit era vist políticament com un home d’idees liberals i democràtiques.