Macron mobilitza deu mil agents per separar el G-7 de la contracimera

  • Avui comencen els actes alternatius organitzats per les plataformes G-7 Ez i Alternatives G-7

VilaWeb
Policies espanyols i francesos fan controls a la frontera administrativa d'Irun (fotografia: EFE - Javier Etxezarreta).

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

20.08.2019 - 21:50
Actualització: 21.08.2019 - 17:58

Fa una setmana que la costa d’Iparralde –el nord del País Basc– és blindada i presa per la policia. Entre dissabte i dilluns es farà a Biarritz la cimera del G-7, amb els caps d’estat de les principals potències mundials: els Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, el Japó, Itàlia i el Regne Unit, juntament amb els presidents del Consell d’Europa i de la Comissió Europea. Enguany, a més, hi seran convidats Espanya i Xile. Fins l’any 2014 Rússia també participava en aquestes reunions, però arran de l’annexió de Crimea no hi fou admesa.

Segons el ministre d’Interior francès, Christophe Castaner, s’han mobilitzat més de deu mil gendarmes, s’ha blindat l’entrada a la zona on es farà el G-7 i s’ha establert l’obligació d’identificar-se als habitants i treballadors que hagin d’accedir-hi. A més, l’estat espanyol ha mobilitzat un miler d’agents per a fer controls a la frontera administrativa d’Irun; l’Ertzaintza fins i tot ha preparat una tanqueta antiavalots per si creu que l’ha de fer servir.

La gran preocupació del govern francès és, d’una banda, evitar un atac armat i, d’una altra, la contracimera que han preparat un centenar d’organitzacions polítiques, partits, sindicats i moviments socials del País Basc, l’estat francès i el conjunt d’Europa. Aquesta cimera alternativa comença avui a Hendaia i Irun, a uns trenta quilòmetres de Biarritz. ‘S’ha bunqueritzat tota la costa basca’, denuncia Itziar Fernández, una portaveu de la plataforma G-7 Ez (‘G-7 No’, en èuscar). Segons ella, el govern de Macron s’ha pres tan seriosament les mesures per a controlar el territori que, a més d’haver estat apartats quilòmetres enllà de l’indret on es farà la cimera oficial, no els han permès d’utilitzar equipaments públics.

Entre avui i divendres hi ha programades un centenar d’activitats que giren entorn de set eixos polítics: l’anticapitalisme, l’ecologisme, el feminisme, la descolonització, la democràcia, el pacifisme i l’antiimperialisme i la lliure circulació de persones. Divendres a la tarda, per exemple, hi haurà una conferència titulada ‘Diàleg entre nacions sense estat’, amb la participació de la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi; l’eurodiputat d’EH Bildu Pernando Barrena; i el president de l’assemblea de Còrsega, Jean-Guy Talamoni. Rovira i Talamoni hi intervindran per videoconferència. Podeu consultar-ne el programa detallat.

‘Sabem que les polítiques que s’acordaran a la cimera seran les més ultraliberals possibles, que són les que creen la desigualtat i fan perillar el planeta. Per això la contracimera era absolutament necessària’, diu Itziar Fernández. L’objectiu de les activitats programades és doble; d’una banda, analitzar l’efecte que tenen les polítiques dels governs dels grans estats i, d’una altra, proposar alternatives que puguin canviar les estructures del sistema per a assolir canvis reals.

A banda les conferències, dissabte, el mateix dia que comença el G-7, es farà una manifestació. Sortirà d’Hendaia a les 11.00 i anirà fins a Irun, travessant la frontera entre els estats espanyol i francès. L’endemà hi ha convocades concentracions pacífiques a set punts de la rodalia de Biarritz, en protesta per les intenses restriccions de mobilitat imposades pel govern Macron.

Primera reunió de Johnson i Trump, amb la inestabilitat econòmica de fons

La reunió del G-7 serà la primera de Boris Johnson, que va ser escollit primer ministre del Regne Unit després de la dimissió de Theresa May. Serà també la primera volta que Johnson es reunirà amb Donald Trump, amb qui espera enfortir les relacions, amb vista a la situació futura del Regne Unit, que el 31 d’octubre sortirà de la Unió Europea.

D’una altra banda, hi ha el dubte de qui representarà Itàlia, després de l’anunci de dimissió del primer ministre, Giuseppe Conte, ahir, arran de la crisi política provocada pel ministre d’Interior, Matteo Salvini, decidit a forçar eleccions anticipades.

Un dels temes cabdals que els dirigents mundials tindran sobre la taula serà la inestabilitat econòmica mundial. N’és una de les principals afectades Angela Merkel, l’única dona que participa en la cimera. El banc central d’Alemanya va avisar en el darrer butlletí mensual que és cada vegada més probable que l’economia del país entri en recessió tècnica aquest tercer trimestre del 2019 per la caiguda d’exportacions de la indústria.

La guerra comercial entre Washington i Pequín és un altre dels factors de l’alentiment de l’economia mundial. D’ençà de l’enduriment de les tarifes duaneres imposat per Trump el març de l’any passat, hi ha hagut una escalada de sancions entre les dues potències i això ha refredat les perspectives econòmiques per a enguany.

A més de l’economia, també es parlarà de qüestions com ara la desigualtat entre homes i dones i l’emergència climàtica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor