16.03.2023 - 15:16
|
Actualització: 16.03.2023 - 19:26
Emmanuel Macron pretén d’imposar la polèmica reforma de les pensions per la via del decret llei, saltant-se així la votació de l’Assemblea francesa. Davant el risc que no sumi prou vots, el president de la república farà ús de l’article 49.3 de la constitució per aprovar el text . Aquesta decisió ha indignat la oposició i és molt probable que generi noves onades de protestes.
Quan faltaven pocs minuts per les 15:00 i s’iniciés la sessió a l’Assemblea, el govern ha decidit de suspendre-la tot recorrent a aquesta drecera parlamentària. Els diputats de la coalició d’esquerres, NUPES, han cantat la Marsellesa com a protesta, mentre que els diputats de l’extrema dreta han cridat “dimissió!” a la primera ministra, Elisabeth Borne. Aquesta ha intentat de dirigir unes paraules a l’hemicicle i ha justificat l’ús d’aquesta via constitucional: “No podem córrer el risc de veure com es perden 175 hores de debat parlamentari, de veure com s’elimina el compromís construït per dues assemblees”.
D’acord amb aquesta disposició constitucional, se suspèn el debat a l’hemicicle i el text es considera aprovat llevat que els parlamentaris presentin una moció de censura contra la primera ministra abans de demà a les 15.20. Marine Le Pen ha anunciat immediatament la intenció de presentar-la. Igual que Mathilde Panot, la líder dels diputats de la França Insubmisa, que considera un gest autoritari l’ús d’aquest article per aprovar una reforma d’aquesta transcendència.
Tan bon punt s’ha conegut la decisió, milers de manifestants s’han dirigit als exteriors de l’Assemblea per a protestar.
"Macron démission" devant l'Assemblée nationale #retraite #AssembleeNationale #Macron pic.twitter.com/9nmQCehGip@CivicioY
On dirait le Sud.😉— Actualités NRV NiceRendezVous® 😎☀️🦇 (@actualites_nrv) March 16, 2023
El senat francès ha aprovat avui mateix la polèmica llei de reforma de la jubilació i ara la pilota havia de passar a la teulada de l’Assemblea francesa, que havia de votar-la a la tarda. Però la votació generava incertesa, car no se sabia si la majoria presidencial tenia prou vots per a guanyar la votació. El senat l’havia aprovada amb 193 vots a favor, 114 en contra i 38 abstencions.
La proposta de la nova llei preveu d’allargar l’edat legal de jubilació dels 62 anys als 64 a partir del 2030 i d’exigir, a partir del 2027, 43 anys cotitzats per a cobrar la pensió completa. “Aquest any serà, en efecte, el de la reforma de les pensions”, va avançar Macron en el seu discurs de Cap d’Any.
Tot això ha encès els sindicats, que des de fa setmanes omplen els carrers en múltiples manifestacions. A Perpinyà, la setmana passada, la Intersindical, que agrupa els vuit sindicats majoritaris, va aconseguir una fita històrica reunint 30.000 manifestants.