Macedònia signa avui el protocol d’adhesió per entrar a l’OTAN

  • Montenegro va ser l'últim país a entrar en l'Aliança, el 2017

VilaWeb

Europa Press

06.02.2019 - 01:50

L’OTAN i República de Macedònia del Nord signen avui el Protocol d’Adhesió del país balcànic a l’organisme de defensa euroatlàntic, un pas que aplanarà el camí per a la seva entrada com el seu trentè membre, un cop completats els processos de ratificació parlamentària en tots els aliats.

Els caps d’estat i de govern de l’Aliança van prometre en la cimera de 2008 que convidarien a l’Antiga República Iugoslava de Macedònia a entrar en l’Aliança Atlàntica una vegada resolgués la seva disputa pel nom del país amb Grècia, que feia anys que frenava els progressos de Macedònia per entrar a l’OTAN i la UE.

Skopje i Atenes van segellar al juliol un acord històric per resoldre per posar fi a la seva disputa i canviar el nom del país oficialment pel de República de Macedònia del Nord per vèncer així el recel d’Atenes sobre possibles reivindicacions sobiranistes sobre una regió grega homònima.

Un cop signin el Protocol d’adhesió dels 29 aliats i Macedònia del Nord, el país participarà en totes les reunions i activitats de l’OTAN com a convidat, encara que no serà membre de ple dret fins que tots els països completin el procés de ratificació de la seva entrada, que en el cas de Montenegro va trigar tot just un any, encara que podria requerir fins any i mig.

Montenegro va ser l’últim país a entrar en l’Aliança, el 2017, mentre que Albània i
Croàcia ho van fer en 2009. Geòrgia i Bòsnia i Hercegovina també aspiren a entrar a l’Aliança, igual que el Govern ucraïnès del president Petro Poroshenko, també ha
fet de l’entrada a l’OTAN una prioritat.

L’OTAN, que es va crear el 1949 amb dotze membres fundadors –Bèlgica, Canadà, Dinamarca, França, Islàndia, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Noruega, Portugal, Regne Unit i els Estats Units – s’ha ampliat en sis ocasions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor