Macedònia s’acomiada ‘cansats’ de reivindicar-se en la música per a preadolescents

  • El grup diu adéu amb el disc 'Papallones' i idea un concert final amb totes les generacions per a la primavera de 2021

VilaWeb

ACN

01.03.2020 - 16:28

El grup Macedònia, creat el 2001 per Dani Coma, dirà adéu de manera definitiva la primavera del 2021. Gairebé dues dècades després, marxen satisfets d’haver musicat generacions de nens i nenes d’entre sis i dotze anys, però ‘cansats’ de la lluita per buscar un forat en la música adreçada a aquesta franja d’edat. ‘Hi ha un salt massa gran entre l’animació infantil i la música jove. Hem omplert un buit durant vint anys i ara no marxem cansats dels escenaris ni de fer cançons, sinó de reivindicar constantment aquesta figura, que no hi ha’, assegura Dani Coma en una entrevista amb l’ACN. ‘Papallones’ és l’últim disc de la banda, que culminarà el seu projecte d’aquí un any amb un concert conjunt de totes les generacions de Macedònia.

Dani Coma va engegar el 2001 el grup perquè trobava a faltar en el panorama musical català lletres de cançons que anessin dirigides als nens de Primària. Es passava de l’animació infantil a la música per a joves. ‘Marxem i no s’ha solucionat res. Els nens passen d’escoltar El Pot Petit o Xiula a Txarango’. Després de vint anys, no poden continuar ‘buscant aquest forat’ i ‘veure que no hi és’. ‘La cosa ideal és que haguessin sortit tres o quatre grups més que fessin el mateix que fem nosaltres. Ens posen en el grup de música familiar, i és complicat perquè nosaltres no podem competir amb preus d’animació infantil’, assegura.

I és que en l’àmbit logístic, Macedònia no ha estat gens fàcil. Cinc nenes menors d’edat que actuen és complicat, per exemple, pel que fa a la seguretat social. Aquest és un dels motius pels quals l’adéu de Macedònia és definitiu. ‘A cada bolo acabes pagant més que cobrant, i arrossegues a cinc famílies’, explica el músic.

La primera generació va ser el ‘boom’ del grup, amb èxits com ‘Superfashion’ i l’empenta de TV3, que va ser un aparador clau per al grup. Quan la televisió pública va crear la seva formació musical, l’SP3, ‘ja mai més vam sortir a la tele’, cosa que es va notar ‘moltíssim’.

La Gina Santaló, una de les fruites de l’última generació de les Macedònia, creu que cada cop als nens els hi agrada música de més grans. ‘Això és el que ha fet trontollar una mica tot. Cada cop tothom s’avança més’, opina. Quan van saber que Macedònia s’acabava, van sentir ‘peneta’, però saber que són les últimes ‘també mola i els fa il·lusió’. ‘Han passat quasi 4 anys. Jo tenia 11 anys quan vaig entrar, per mi és molt de temps i veus tot el que hem crescut’, diu la Gina.

Malgrat Macedònia s’acabi, Coma no descarta engegar algun projecte musical adreçat a aquestes edats, però renovat de cap a peus. ‘Si pleguem és perquè volem més, volem mercat i que es valori tot això’, reflexiona. Amb tot, considera que la falta d’oferta musical en aquesta edat representa un problema pedagògic: ‘Fem créixer els nens massa ràpid’.

‘Papallones’, un renéixer

Encara que el disc tingui gust de comiat, ‘Papallones’ vol dir ‘renéixer, reinventar-se’, un títol que representa una manera de ‘donar-se ales a ells mateixos’, a les noies, als músics, i als creadors del projecte. Disponible des del 14 de febrer, les cançons adopten un llenguatge més inclusiu, i amb temàtiques necessàries per a l’època actual, com el canvi climàtic o el fet que t’agradi una persona del mateix sexe. ‘Està bé que els nens de Primària que comencen a créixer vegin que no passa res si els hi agrada un altre nen o nena’, assegura la Gina.

També hi ha lloc per un homenatge a totes les nenes i nens que han escoltat i ballat cançons de Macedònia els últims 20 anys, amb el tema ‘Ho soc tot’. Macedònia marxen ‘tranquils i satisfets’, amb la feina feta i amb ganes d’idear un final bonic. Serà la primavera del 2021, quan volen quadrar les agendes de totes les generacions de Macedònia per a un gran concert de comiat. ‘Les coses si s’eternitzen no tenen sentit, el que les embelleix és saber que s’acaben’, afirma l’ideòleg del grup.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor