01.08.2017 - 16:59
|
Actualització: 01.08.2017 - 18:08
El Govern luxemburguès ha descartat aquest dimarts que el referèndum d’independència anunciat per la Generalitat per l’1 d’octubre perjudiqui la candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europea de Medicaments (EMA). ‘No crec que l’èmfasi en l’estabilitat política pugui anar en detriment en aquest context. Això no és l’opinió que tinc ni que té el meu Govern’, ha explicat l’ambaixador luxemburguès davant la Unió Europea, Georges Friden, en declaracions a un grup de mitjans, entre ells Europa Press.
El diplomàtic i advocat luxemburguès sí ha defensat amb tot que l’estabilitat política és ‘una consideració important’, però ha recalcat alhora que ‘afortunadament la majoria dels Estats membre de la Unió Europea tenen estabilitat política’ i ha insistit que la Delegació luxemburguesa no creu que sigui ‘problemàtic en el cas d’altres Estats membre’.
Bratislava, favorita per l’EMA
‘És bastant prematur dir que una o una altra és una favorita’, ha assegurat el diplomàtic luxemburguès en ser preguntat si coincideix que les grans favorites són Frankfurt per acollir l’Autoritat Bancària Europa (EBA, per les seves sigles en anglès) i Bratislava per l’EMA. El Gran Ducat ha renunciat a ‘empènyer la línia d’argument’ de la decisió del 1965 dels Estats membres en què reconeixien que ‘les institucions futures vinculades al sector financer han de ser situades en principi a Luxemburg’ després del trasllat de les institucions europees a Brussel·les.
‘És una situació única, dictada per la urgència i la necessitat de mantenir-nos units sobre aquest assumpte’, ha explicat l’ambaixador luxemburguès, que ha admès que l’elecció de les seus és ‘una qüestió potencialment molt complicada’ en vista de ‘les batalles èpiques’ entre Estats membre per decidir sobre les seus d’agències de la UE en el passat.
Per això, ha defensat el procediment que s’ha acordat per decidir les ciutats que acolliran les dues agències que es relocalitzaran des de Londres pel Brexit i ha insistit en la necessitat d’evitar un escenari en el qual s’arribi al 2019 sense una decisió’.
El ducat vol l’agència bancària
El ministre d’Economia luxemburguès, Pierre Gramegna, va valorar precisament aquest dilluns que ‘Luxemburg ofereix una gran estabilitat política i econòmica’ per defensar la seva candidatura a efectes d’allotjar l’EBA que haurà de relocalitzar-se de Londres a un altre Estat membre pel Brexit, de la mateixa manera que l’EMA.
La candidatura de Luxemburg també esgrimeix la seva ‘experiència’ d’acollir institucions i agències com la seu del Banc Europeu d’Inversió i el Mecanisme Europeu d’Estabilitat Financera (MEDE), aixó com també el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el fet de tenir ‘un sector financer internacional’.
A més, ha ironitzat que Luxemburg està ‘a mig camí’ de Framkfurt i París, les altres dues competidores fortes per acollir l’EBA, i al mateix temps ha recordat que la ciutat alemanya ja acull l’Agència Europea de Seguretat i Pensions de Jubilació (EIOPA, per les seves sigles en anglès), al marge del Banc Central Europeu.