L’ús massiu de les xarxes wifi facilita els ciberatacs durant les vacances

  • No importa el destí elegit, el 80% dels turistes segueix connectat a Internet durant les seves vacances i gairebé el 70% afirma fer-ho des de xarxes públiques wifi. Les xarxes sense fil gratuïtes han deixat de ser un luxe per convertir-se en un servei estàndard en qualsevol allotjament, restaurant, bar o cafè, però no solen estar ben protegides i el seu tràfic de dades és fàcilment interceptable pels cibercriminals. A més, un 21% dels turistes utilitza de manera habitual els ordinadors públics de cibercafès i allotjaments de destí, equips que tampoc solen complir amb uns requisits mínims de seguretat.

VilaWeb
Redacció
14.07.2016 - 12:54

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

No importa el destí elegit, el 80% dels turistes segueix connectat a Internet durant les seves vacances i gairebé el 70% afirma fer-ho des de xarxes públiques wifi. Les xarxes sense fil gratuïtes han deixat de ser un luxe per convertir-se en un servei estàndard en qualsevol allotjament, restaurant, bar o cafè, però no solen estar ben protegides i el seu tràfic de dades és fàcilment interceptable pels cibercriminals. A més, un 21% dels turistes utilitza de manera habitual els ordinadors públics de cibercafès i allotjaments de destí, equips que tampoc solen complir amb uns requisits mínims de seguretat.

Són les dades que llança un estudi fet per G Data Software i que fa que els cibercriminals es freguin les mans durant les vacances. “Els punts d’accés wifi d’aeroports i hotels es converteixen en aquestes dates en objectiu de ciberatacs, ja que rarament estan convenientment protegits i els cibercriminals poden interceptar fàcilment el tràfic de dades que circula a través d’ells, des de contrasenyes a targetes de crèdit i tota mena d’informació personal. Per aquest motiu, els turistes haurien d’evitar sens dubte les compres i la banca en línia a través de xarxes wifi públiques”, afirma l’expert en ciberseguretat de G Data, Tim Berghoff. “A més, les fotos de les vacances no s’haurien de pujar en temps real a Facebook. Una foto innocent pot convertir-se en una informació valuosa per als lladres”, conclou Berghoff.

Deu consells de seguretat per aconseguir unes vacances cibersegures:

– Reserves en línia: Els portals de vacances i viatges són objectiu dels cibercriminals en aquestes dates, així com els correus electrònics en creuers i vols en oferta un recurs habitual per conduir les víctimes a falses botigues en línia i pàgines fraudulentes. Reservi les seves vacances només en llocs coneguts i usi una solució de seguretat capaç d’assegurar compres en línia i bloquejar pàgines de ‘phising’.

– Ni banca ni compres en línia des de xarxes wifi. Segons un estudi de G Data, el 70% dels usuaris usen aquests punts d’accés a Internet durant les seves vacances, però aquestes connexions gratuïtes d’aeroports, estacions i hotels haurien d’usar-se amb certes precaucions perquè són insegures per defecte. En cas de dubtes, navegar usant la xarxa del seu operador mòbil és una alternativa molt més segura.

– Cibercafès i ordinadors públics: El 21% dels internautes afirma usar-los de manera regular en les seves vacances però és impossible tenir una idea clara de la configuració de seguretat, la protecció i les possibles infeccions dels ordinadors públics que, per regla general, no estan adequadament protegits. És especialment recomanable no fer transferències bancàries ni compres en línia des de cibercafès o similars i navegar de manera incògnit per evitar l’emmagatzematge de dades de navegació. Una vegada finalitzada la navegació, tanca les sessions d’aquells serveis als quals hagis entrat com a usuari registrat. Si no ho fas i uses un ordinador públic estaràs comprometent la teva informació personal.

– Xarxes socials: Usa les xarxes socials amb precaució, la informació s’usa per crear mapes d’habitatges desocupats amb motiu del descans estiuenc. Comparteix les teves vacances quan hagis tornat o fes-ho de manera privada amb familiars i amics i no donis pistes sobre les dates de sortida i retorn.

– Xifra la informació del teu portàtil. Si per qüestions d’oci o professionals ets d’aquest 21% que viatja enganxat al seu portàtil, xifra la informació sensible emmagatzemada al disc dur per a, en cas de pèrdua o robatori, evitar que caigui en mans equivocades.

– Programari de seguretat: Ara per ara és la barrera més efectiva contra el cibercrim. Instal·li’n un a cadascun dels teus dispositius, ja siguin aquests portàtils, ‘smartphones’ o tauletes.

– ‘Smartphones’ amb protecció antirobatori: En cas de pèrdua o robatori, podrà localitzar, bloquejar o esborrar la informació emmagatzemada en el seu smartphone o tauleta. És una funció habitual de les solucions antivirus per a mòbils.

– Actualitzacions: Sistema operatiu, navegadors i resta de programes. Això també inclou les apps instal·lades en ‘smartphones’ i tauletes. Només amb això, haurà tancat moltes de les bretxes de seguretat més explotades pels cibercriminals.

– Còpies de seguretat: El més segur és deixar la informació més crítica a casa, però si viatja amb ella de vacances, asseguri’s d’haver fet la pertinent còpia de seguretat, en un suport extern o en algun dels serveis que s’ofereixen en el núvol. És a més la millor solució per minimitzar els efectes del ‘ransomware’.

– Deshabilita les connexions bluetooth, wifi o GPS si no les necessita, ja que podrien facilitar potencials ciberatacs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor