14.07.2016 - 12:54
MADRID, 13 (EUROPA PRESS)
No importa el destí elegit, el 80% dels turistes segueix connectat a Internet durant les seves vacances i gairebé el 70% afirma fer-ho des de xarxes públiques wifi. Les xarxes sense fil gratuïtes han deixat de ser un luxe per convertir-se en un servei estàndard en qualsevol allotjament, restaurant, bar o cafè, però no solen estar ben protegides i el seu tràfic de dades és fàcilment interceptable pels cibercriminals. A més, un 21% dels turistes utilitza de manera habitual els ordinadors públics de cibercafès i allotjaments de destí, equips que tampoc solen complir amb uns requisits mínims de seguretat.
Són les dades que llança un estudi fet per G Data Software i que fa que els cibercriminals es freguin les mans durant les vacances. “Els punts d’accés wifi d’aeroports i hotels es converteixen en aquestes dates en objectiu de ciberatacs, ja que rarament estan convenientment protegits i els cibercriminals poden interceptar fàcilment el tràfic de dades que circula a través d’ells, des de contrasenyes a targetes de crèdit i tota mena d’informació personal. Per aquest motiu, els turistes haurien d’evitar sens dubte les compres i la banca en línia a través de xarxes wifi públiques”, afirma l’expert en ciberseguretat de G Data, Tim Berghoff. “A més, les fotos de les vacances no s’haurien de pujar en temps real a Facebook. Una foto innocent pot convertir-se en una informació valuosa per als lladres”, conclou Berghoff.
Deu consells de seguretat per aconseguir unes vacances cibersegures:
– Reserves en línia: Els portals de vacances i viatges són objectiu dels cibercriminals en aquestes dates, així com els correus electrònics en creuers i vols en oferta un recurs habitual per conduir les víctimes a falses botigues en línia i pàgines fraudulentes. Reservi les seves vacances només en llocs coneguts i usi una solució de seguretat capaç d’assegurar compres en línia i bloquejar pàgines de ‘phising’.
– Ni banca ni compres en línia des de xarxes wifi. Segons un estudi de G Data, el 70% dels usuaris usen aquests punts d’accés a Internet durant les seves vacances, però aquestes connexions gratuïtes d’aeroports, estacions i hotels haurien d’usar-se amb certes precaucions perquè són insegures per defecte. En cas de dubtes, navegar usant la xarxa del seu operador mòbil és una alternativa molt més segura.
– Cibercafès i ordinadors públics: El 21% dels internautes afirma usar-los de manera regular en les seves vacances però és impossible tenir una idea clara de la configuració de seguretat, la protecció i les possibles infeccions dels ordinadors públics que, per regla general, no estan adequadament protegits. És especialment recomanable no fer transferències bancàries ni compres en línia des de cibercafès o similars i navegar de manera incògnit per evitar l’emmagatzematge de dades de navegació. Una vegada finalitzada la navegació, tanca les sessions d’aquells serveis als quals hagis entrat com a usuari registrat. Si no ho fas i uses un ordinador públic estaràs comprometent la teva informació personal.
– Xarxes socials: Usa les xarxes socials amb precaució, la informació s’usa per crear mapes d’habitatges desocupats amb motiu del descans estiuenc. Comparteix les teves vacances quan hagis tornat o fes-ho de manera privada amb familiars i amics i no donis pistes sobre les dates de sortida i retorn.
– Xifra la informació del teu portàtil. Si per qüestions d’oci o professionals ets d’aquest 21% que viatja enganxat al seu portàtil, xifra la informació sensible emmagatzemada al disc dur per a, en cas de pèrdua o robatori, evitar que caigui en mans equivocades.
– Programari de seguretat: Ara per ara és la barrera més efectiva contra el cibercrim. Instal·li’n un a cadascun dels teus dispositius, ja siguin aquests portàtils, ‘smartphones’ o tauletes.
– ‘Smartphones’ amb protecció antirobatori: En cas de pèrdua o robatori, podrà localitzar, bloquejar o esborrar la informació emmagatzemada en el seu smartphone o tauleta. És una funció habitual de les solucions antivirus per a mòbils.
– Actualitzacions: Sistema operatiu, navegadors i resta de programes. Això també inclou les apps instal·lades en ‘smartphones’ i tauletes. Només amb això, haurà tancat moltes de les bretxes de seguretat més explotades pels cibercriminals.
– Còpies de seguretat: El més segur és deixar la informació més crítica a casa, però si viatja amb ella de vacances, asseguri’s d’haver fet la pertinent còpia de seguretat, en un suport extern o en algun dels serveis que s’ofereixen en el núvol. És a més la millor solució per minimitzar els efectes del ‘ransomware’.
– Deshabilita les connexions bluetooth, wifi o GPS si no les necessita, ja que podrien facilitar potencials ciberatacs.