L’UNPO presenta a Nova York una radiografia de la repressió espanyola a Catalunya

  • Aquesta investigació radiografia la resposta repressiva de l’estat espanyol contra el moviment independentista català

VilaWeb

Redacció

21.09.2022 - 19:17
Actualització: 22.09.2022 - 07:46

L’Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO) ha publicat l’informe “Tools of Repression: How self-determination movements are silenced” (“Eines de Repressió: Com se silencien els moviments d’autodeterminació”). Aquesta investigació radiografia la resposta repressiva de l’estat espanyol contra el moviment independentista català. També explica que la repressió espanyola ha inspirat governs de tot el món –principalment, països no democràtics–, a l’hora d’aplicar mesures similars per a reprimir els moviments pacífics d’autodeterminació.

L’UNPO és una organització creada el 1991 per potenciar la veu dels pobles i nacions no representats d’arreu del món i defensar-ne els drets humans bàsics. Tots els integrants lluiten per fer realitat els seus drets de participació civil i política i d’autodeterminació, i en molts casos estan sotmesos a diverses formes de repressió. L’Assemblea Nacional Catalana és membre de l’Organització de Nacions i Pobles No Representats del desembre del 2018 ençà i n’ocupa la vice-presidència des de l’abril d’enguany.

L’informe critica el delicte de sedició, que permet a l’estat espanyol d’exercir un poder indegut per a restringir els drets de llibertat d’expressió, associació i reunió pacífica. Diu que la imposició de càrrecs de rebel·lió contra manifestacions pacífiques i legítimes pel dret d’autodeterminació són totalment arbitràries. I recorda que la decisió d’acusar les figures polítiques de rebel·lió i sedició va ser, de fet, molt criticada per incompatibilitat amb els drets fonamentals. El relator especial de l’ONU sobre el dret de llibertat d’opinió i d’expressió, David Kaye, va instar les autoritats espanyoles que s’abstinguessin de presentar càrrecs penals per rebel·lió contra els polítics.

Així mateix, retreu l’ús que l’estat espanyol fa del delicte d’enaltiment del terrorisme. Adverteix que aquesta normativa pot criminalitzar conductes que d’una altra manera no constituirien terrorisme i pot donar lloc a restriccions desproporcionades a l’exercici de la llibertat d’expressió, entre més limitacions. A més, assenyala que la definició dels delictes de terrorisme és poc concreta i posa d’exemple casos com el de Pablo Hasel, Josep Valtònyc i Tamara Carrasco.

Quant a l’espionatge de polítics independentistes amb el programari Pegasus, el document critica que es justifiqués per una amenaça oposada a la integritat territorial d’Espanya i d’acord amb la constitució espanyola. Remarca que fins ara no s’ha regulat adequadament el tipus de programari espia que és Pegasus, ni l’autoritat legal de l’espionatge. A més, demana als governs que utilitzen Pegasus que siguin transparents en l’ús i l’abast del programari espia i la vigilància.

Sobre la llei mordassa, afirma que pretén limitar les protestes establint directrius estrictes sobre quan i on es poden fer i sancionant els infractors amb fortes multes. Recorda que l’International Trial Watch (ITW) va concloure que el cas de la independència de Catalunya és un dels millors exemples de restriccions imposades a la societat civil a l’estat espanyol, perquè demostra que el codi penal s’ha fet servir per reprimir les protestes pacífiques.

Finalment, destaca el mal ús que fa l’estat espanyol de les euroordres. Alerta que l’extradició d’ex-dirigents i activistes catalans originari una onada de detencions arbitràries i judicis injusts, perquè les sentències no es basaran en els fets, sinó únicament en les seves identitats polítiques. Mentrestant, l’estat espanyol continua processant els catalans en virtut de l’article 155, deixant-los sense la possibilitat de recurs.

L’informe s’ha presentat a Nova York aprofitant la 77a sessió de l’Assemblea General de l’ONU. L’ANC diu que es reunirà amb delegacions estatals davant l’ONU, càrrecs polítics dels EUA i ONG per discutir la situació relativa a la lluita per la independència de Catalunya i les accions repressives de l’estat espanyol.

Elisenda Paluzie, ex-presidenta de l’ANC i vice-presidenta de l’UNPO, participarà com a ponent en la sessió, juntament amb el secretari general de l’UNPO, Ralph Bunche, i representants d’organitzacions kurdes, de Mongòlia del sud i dels tàtars de Crimea. L’acte es farà a l’Institut Ralph Bunche d’Estudis Internacionals, situat al Centre de Postgrau de la City University de Nova York, i hi participarà el seu director, John Torpey.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor