07.10.2015 - 02:00
Arran de les manifestacions per la independència de Catalunya tan multitudinàries d’aquestes últimes diades, l’unionisme es va voler organitzar i va provar de replicar-les amb concentracions que també pretenien ser molt nombroses, però que van fracassar: tant el 2013 com el 2014, en ocasió del dia de la Hispanitat, van provar d’omplir de gom a gom la plaça de Catalunya. Però no se’n van sortir, perquè amb prou feines si van ocupar el centre de la plaça. Per això, enguany, ni Societat Civil Catalana ni el PP ni Ciutadans no han volgut repetir una imatge de fracàs com aquelles i no han convocat cap acte per al 12 d’octubre. L’escenari previ a les eleccions espanyoles del desembre pesa molt, i cap no vol cometre errors d’imatge.
I un error estratègic tant per a Ciutadans com per al PP seria que dos mesos abans de la cita electoral repetissin la foto d’una concentració impulsada per ells mateixos i que fes curt, com els va passar els dos últims anys, oimés quan la gent té el record encara fresc de les imatges impressionants de la Via Lliure de la Meridiana. Fonts de tots dos partits han confirmat a VilaWeb que no convocarien pas cap acte. El PP no n’ha explicat el motiu polític. Ciutadans, en canvi, ha dit: ‘No hem convocat mai cap acte propi el 12 d’octubre, tret de la campanya autonòmica del 2012.’ I ha afegit: ‘Sí que és cert que hem donat suport a entitats civils catalanes que aquests últims anys han organitzat actes festius.’ Però de moment, diuen, no han rebut cap invitació formal de cap entitat amb vista a algun acte cívic el 12 d’octubre.
És cert que el convocant oficial de l’acte de l’any passat va ser Societat Civil Catalana, juntament amb alguna altra entitat menor, com ara Movimiento 12-O. Ara, tant Ciutadans com el PP van fer crides insistents a omplir la plaça, per tots els mitjans, tant el 2013 com el 2014. Aleshores provaven d’ensenyar múscul unionista; ara, després del 27-S, miren d’evitar que es vegi justament la poca capacitat mobilitzadora a Catalunya dos mesos abans de les eleccions espanyoles.
Evitar les imatges amb braços alçats
El 2013, un mes després de la impressionant Via Catalana, PP i Ciutadans, juntament amb una petita plataforma unionista anomenada Som Catalunya – Somos España, van fer una crida a participar en la primera concentració a la plaça de Catalunya. No la van omplir i es van trobar amb tot de grups ultres, racistes i neonazis que també hi van acudir a reivindicar igualment la unitat d’Espanya. Aquell any Alícia Sánchez-Camacho escoltava emocionada l’himne espanyol mentre al seu costat hi havia dos individus alçant el braç, fent la salutació feixista:
Entre els assistents a la concentració hi havia membres d’España 2000, Plataforma per Catalunya, la Falange Española de las JONS i el neonazi Casal Tramuntana. I l’any següent, el 2014, va tornar a passar igual.
El PP, en veient que Societat Civil Catalana desistia de convocar la concentració enguany, i enmig d’una patacada electoral sonada el 27-S, s’ha estimat més fer un pas enrere aquest 12 d’octubre. I això que les entitats Moviment 12-O i la plataforma Convivència Cívica Catalana –que aplega grups ultres com ara Somatemps– han dit públicament que tant PP com Ciutadans haurien de participar en les seves manifestacions, que es faran el 12 d’octubre a migdia, del passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya. I s’han declarat molests perquè no els han fet cas.
Una nosa per a Ciutadans
Ni a PP ni a Ciutadans no els interessa. Ciutadans acaba de tombar el PP com a referent unionista a Catalunya (i és presentat així mateix per José María Aznar), i les enquestes i la premsa espanyola de referència catapulten el partit d’Albert Rivera com a alternativa definitiva al bipartidisme PP-PSOE. Ciutadans és presentat com un partit de centre-dreta per uns o de centre-esquerra per uns altres. Ambdues definicions li van bé, perquè el situen mediàticament al centre, als ulls d’un electorat espanyol que en bona mesura té ganes d’apartar-se de populars i socialistes, marcats per l’estigma de la corrupció i la ‘vella política’. Per això Ciutadans, amb els flamants vint-i-cinc diputats al parlament català, té pressa per a allunyar-se de convocatòries minoritàries, fallides, i amb una pàtina naftalínica i de nostàlgia franquista. Albert Rivera ja va deixar clar que no aniria a cap concentració el dia de la Hispanitat; posa la directa cap a la Moncloa.
El fet que Societat Civil Catalana hagi renunciat a convocar la concentració ha estalviat a PP i Ciutadans, que hi havien anat a remolc l’any passat, d’haver de prendre part en un acte que els podia tacar la imatge amb vista al 20 de desembre. Societat Civil Catalana ja no va voler fer la contramanifestació de l’Onze de Setembre, tenint en compte el precedent de l’any passat, quan van aplegar tan poca gent a Tarragona en defensa de la unitat d’Espanya mentre a la Gran Via i a la Diagonal es formava una quilomètrica senyera per la independència. L’entitat també ha vist com li esclatava un escàndol, la denúncia presentada pel col·lectiu Drets, a partir d’una investigació del periodista Jordi Borràs, en què l’ex-president Josep Ramon Bosch és acusat d’injúries i amenaces contra personalitats del catalanisme des d’un perfil de Facebook. Just passat el 27-S, Bosch dimitia i era rellevat per Rafael Arenas. Després de tot això, Societat Civil Catalana també ha optat per donar un perfil més baix al dia de la Hispanitat, i finalment ha decidit de fer l’acte de celebració el dia 18, amb el lema ‘L’Espanya que ens uneix’, segons que informa El Periódico. Un acte que de moment han detallat molt poc, que diuen que serà ‘obert a la ciutadania’ i que comptarà amb discursos d’Arenas i de personalitats del món de la cultura.
Amb aquest panorama, el 12 d’octubre vinent hi haurà al passeig de Gràcia i a la plaça de Catalunya les concentracions d’un parell d’entitats minoritàries: el Moviment 12-O i Convivencia Cívica Catalana, i les manifestacions que cada any convoquen grups neonazis a Montjuïc. Per primera vegada des del començament del procés, l’unionisme renuncia a la mobilització al carrer; sembla haver llançat la tovallola. Si més no, de moment.