25.10.2017 - 17:47
|
Actualització: 25.10.2017 - 17:50
Els directors de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis; Catalunya Ràdio, Saül Gordillo; i l’Agència Catalana de Notícies, Marc Colomé, han fet una conferència de premsa per respondre a l’anunci de l’aplicació de l’article 155, només dos dies abans que el senat espanyol aprovi les mesures.
Tots tres s’han mostrat contraris a la mesura i han posat l’accent en la necessitat que els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals continuïn treballant amb la màxima normalitat. A més, han deixat entreveure que l’actitud que prenguin els directius dependrà, entre altres coses, de la resposta del govern i han deixat clar que des de les respectives direccions no es donarà cap instrucció als treballadors.
Sanchis ha defensat que l’objectiu és poder continuar treballant ‘amb la màxima independència i sense cap mena de coacció ni intervenció’: ‘L’única barricada és mantenir la llibertat de la feina dels professionals de la casa’, ha dit. Alhora, ha recordat que a Catalunya existeix un òrgan inexistent en l’àmbit de l’estat espanyol, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que fiscalitza l’activitat dels mitjans públics.
Preguntat per la hipotètica desaparició de programes històrics de TV3 com el Polònia, ha descartat especular sobre ‘un escenari d’invasió zombi’ perquè, ha dit, ‘seria un esport excessivament morbós’. En canvi, ha recordat que les finances de la Generalitat ja fa setmanes que estan intervingudes pel govern espanyol, és a dir, que el 155 ja s’ha posat en marxa abans fins i tot de la seva aprovació al senat, i ha anunciat que no renunciaran a cap instància legal per a fer-hi front.
Per la seva banda, Colomé ha explicat que l’anunci d’intervenció ‘ha estat rebut com una autèntica ofensa a la professionalitat i el rigor’. ‘Hem perdut tota garantia jurídica’, ha dit. També ha explicat que els treballadors de l’ACN encara no han pres una posició en relació amb el 155.
Saül Gordillo també ha rebutjat anticipar-se a l’aplicació de les mesures anunciades pel govern espanyol. ‘La primera victòria del 155 seria que abans de la seva aplicació ja estigués canviant la nostra manera de treballar i estigués provocant-nos autocensura’, ha dit. I ha donat les gràcies per les mostres de suport rebudes: ‘Ens fa mantenir-nos alçats i treballar amb la dignitat que ho estem fent des de l’any 1983.’
A més, el director de Catalunya Ràdio ha posat l’èmfasi en la ‘desgovernamentalització‘ dels mitjans públics catalans, les direccions dels quals no depenen directament del govern sinó que són escollides pels membres del consell de govern de la CCMA que, al seu torn, són proposats pels grups parlamentaris.
Abans de la intervenció dels directors, diversos treballadors dels mitjans públics han llegit un manifest que assegura que l’amenaça d’intervenció implica un atac directe a la ciutadania i en vulnera el dret a rebre informació veraç, objectiva, plural i equilibrada, que és un dels drets fonamentals de qualsevol democràcia. En aquesta línia, els professionals han assenyalat que aquest fet era una ‘prova de la voluntat d’involució’ del govern interventor i de la voluntat de segrestar la llibertat de premsa. La directora d”El matí de Catalunya Ràdio‘, Mònica Terribas, ha llegit la versió en català del text. La podeu veure ací.