25.04.2023 - 19:06
|
Actualització: 25.04.2023 - 19:42
L’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki serà el ponent de la petició de Clara Ponsatí al Parlament Europeu perquè la cambra protegeixi la seva immunitat parlamentària després d’haver estat detinguda el març en el seu retorn a Catalunya. Així ho han confirmat a l’ACN fonts del comitè d’Afers Jurídics de la cambra, que han detallat que la decisió l’han presa els coordinadors del comitè en una reunió duta a terme aquesta tarda.
Dzhambazki ja exercí anteriorment com a ponent de la comissió que elaborà l’informe a partir del qual la cambra retirà el març del 2021 la immunitat a Ponsatí, Comín i Puigdemont d’acord amb el suplicatori enviat pel Tribunal Suprem espanyol l’any abans. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), tanmateix, en suspengué el maig proppassat els efectes i els perquè considerà que hi havia el risc que els fossin violats els drets i les immunitats associats al càrrec mentre no es resolgués la causa principal al Tribunal General de la UE (TGUE). Aquesta causa derivava, precisament, de la demanda que tots tres eurodiputats van presentar contra l’eurocambra per haver acceptat la petició del jutge Pablo Llarena de llevar-los una part de la immunitat per poder reactivar les euroordres contra ells.
En el procediment al TJUE, l’advocat Gonzalo Boye posà en qüestió la imparcialitat de Dzhambazki, tot assenyalant-ne els vincles amb Vox –comparteixen grup parlamentari– i remarcant que el búlgar participà en un acte amb Ortega Smith al Parlament Europeu. “Aplaudia els crits de ‘Puigdemont a la presó’. Això què els sembla?”, digué.
I recordà que el Parlament Europeu té la capacitat de tombar una petició formalment irregular com la cursada per Llarena, però que, “contravenint les actuacions anteriors de la cambra”, va decidir de validar-la i obrir el procediment del suplicatori. Alhora, remarcà que “en el seu escrit, el vice-president [del TJUE] Lars Bay Larsen assegura que a prima facie el comportament d’aquests senyors va ser parcial o amb perjudici personal.”
No és pas l’única controvèrsia en què ha estat involucrada l’ultraconservador, que destaca pel seu discurs homòfob i antiimmigració. El mateix dia en què va fer la primera intervenció en la Comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu sobre el suplicatori, Dzhambazki va atacar amb petards els manifestants que protestaven contra el govern del qual el seu partit forma part. El febrer de l’any proppassat, en una intervenció en el debat sobre l’estat de dret del Parlament Europeu, el búlgar va fer una salutació feixista al ple que li costà una sanció de dos mil euros per part de la cambra.