L’última votació ‘exprés’ en el Parlament va ser pel cas Palau i va tenir suport per unanimitat

  • Cs, PSC, SíQueEsPot i PP van donar suport encara que van demanar a JxSí i CUP que no assegués precedent

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 17:14

Cs, PSC, SíQueEsPot i PP van donar suport encara que van demanar a JxSí i CUP que no assegués precedent

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

L’article 81.3 del reglament del Parlament que han invocat JxSí i la CUP per a l’aprovació ‘exprés’ de la llei del referèndum es va usar per última vegada el 17 maig d’aquest any, quan tots els grups es van posar d’acord per alterar l’ordre del dia del ple i incloure una votació sobre el cas Palau.

Llavors, SíQueEsPot i la CUP van demanar a última hora incloure la votació de dues propostes de resolució per instar el Govern a exercir d’acusació particular contra CDC en el cas: tots els grups van votar a favor d’abordar la iniciativa.

Els grups també van acordar llavors prescindir d’algunes tramitacions reglamentàries per agilitar la votació: es va reduir el període d’esmenes de set dies a hora i mitja, i es va ometre la seva publicació en el Butlletí Oficial del Parlament.

Cs, PSC, SíQueEsPot i PP van donar suport a aquesta iniciativa, encara que llavors ja van demanar a JxSí i la CUP que no utilitzessin aquest precedent per justificar després una hipotètica aprovació d’iniciatives independentistes.

Aquest dimecres, els citats grups no independentistes s’han oposat en bloc a la invocació de l’article 81.3 per aprovar la llei del referèndum, així com per prescindir d’alguns tràmits parlamentaris bàsics: concretament, s’ha vetat el debat a la totalitat i la petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

El 81.3 obliga els grups al fet que una llei inclosa a última hora en l’ordre del dia segueixi els tràmits habituals –com presentar esmenes i demanar dictamen al CGE–, ‘excepte un acord explícit en sentit contrari per majoria absoluta’, de la qual han fet ús JxSí i la CUP.

CASOS DIFERENTS

La llei del referèndum i les proposicions del cas Palau no són comparables quant al seu rang legal, i la lògica per al seu tràmit d’aprovació és diferent.

La norma que regula el referèndum previst per a l’1-O té una traducció legislativa –el Govern ha d’aplicar-la–, que és una mica del que manquen les propostes de resolució, que funcionen més com una declaració o instància al Govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor