Lula confirma que el Brasil torna a la lluita pel canvi climàtic

  • Vol que la cimera del clima de les Nacions Unides del 2025 es faci a l'Amazònia

VilaWeb

Europa Press

16.11.2022 - 18:51
Actualització: 17.11.2022 - 22:57

El president electe del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, sosté que el climàtic i la pobresa són dues realitats inseparables que s’han de combatre de manera conjunta i ha promès càstigs més estrictes contra els que atemptin contra el medi ambient i els recursos de l’Amazònia.

Per assolir aquests objectius, ha demanat la presència de més països al Consell de Seguretat de l’ONU per a una millor governança global i posar fi al poder de veto, que creu que atempta contra l’equilibri i la pau. “El món d’avui no és el mateix que el del 1945”, ha dit.

Durant el seu discurs a la cimera del clima de les Nacions Unides que se celebra a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, Lula ha assenyalat que cal una societat més empàtica, basada en la confiança entre els pobles i “més enllà dels interessos nacionals immediats” per aturar el problema del canvi climàtic i la pobresa.

Per això, ha defensat que es mobilitzin més recursos perquè els països en desenvolupament, sobretot els més pobres, puguin fer front a una problemàtica que “en gran manera” ha estat provocada pels més rics.

Lula da Silva ha avançat que defensarà “de forma vehement” perquè l’Amazònia aculli la cimera del clima de les Nacions Unides del 2025, si bé un any abans serà Brasil la seu del G20. “Tingueu per segur que l’agenda climàtica serà una prioritat”, ha dit.

El Brasil ja s’havia proposat com a seu de la COP25, el 2019, però l’arribada al poder de Bolsonaro va implicar la retirada del gegant sud-americà com a amfitrió d’un fòrum que es va traslladar inicialment a Xile i, a causa de les protestes, va recalar finalment a Espanya.

“Estic aquí per dir que el Brasil està preparat per tornar a unir-se als esforços de reconstrucció d’un planeta més sa, d’un món més just, capaç d’acollir amb dignitat la totalitat dels seus habitants, no només una minoria privilegiada”, ha manifestat el nou president brasiler.

En aquest sentit, ha puntualitzat que la desigualtat entre rics i pobres queda també reflectida en els esforços per reduir els estralls del canvi climàtic, tot recordant que l’1% més ric de la població del planeta superarà en 30 vegades el límit d’emissions de diòxid de carboni.

“Castigarem estrictament els responsables de qualsevol activitat il·lícita, ja sigui de prospecció, mineria, explotació forestal o ocupació agrícola indeguda. Aquests delictes afecten particularment els pobles indígenes”, ha assenyalat Lula, que alhora ha avançat la creació d’un Ministeri de Pobles Indígenes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor