30.08.2020 - 09:10
|
Actualització: 30.08.2020 - 09:12
Aleksandr Lukaixenko i el seu executiu han retirat l’acreditació a diversos periodistes estrangers, entre els quals membres de la BBC i de l’agència France Press, cosa que suposa que no podran informar de les protestes contra el règim. La decisió arriba després que ahir es produissin més manifestacions multitudinàries a Bielorússia i que se n’esperin més per a avui: la mobilització derivada del resultat de les eleccions, que l’oposició considera un frau, continuen vives.
La BBC ha emès un comunicat per a condemnar la mesura on la titlla d’ofegament del periodisme independent. Segons la cadena, ‘la BBC russa, que arriba a més de cinc milions de persones a la setmana, ha estat una important font de notícies per als habitants de Bielorússia i Rússia’ durant l’onada de protestes, i ‘creiem que és vital que el poble bielorús tingui accés a la informació imparcial i independent sobre els esdeveniments al seu país’. El ministre d’Afers Estrangers britànic, Dominic Raab, ha criticat també ‘l’atac a la llibertat d’informació’.
Alena Turava: ‘A Bielorússia falta molt poc per a guanyar el dictador’
Les protestes van esclatar la nit electoral del 9 d’agost, atès que els resultats oficials proclamaven vencedor a Lukaixenko, que és al poder de 26 anys ençà, amb més del 80 per cent dels vots. El Comitè d’Investigació de Bielorússia ha informat que ha rebut unes 700 denúncies per lesions de ciutadans detinguts durant les protestes, on més de 6.000 persones han estat detingudes. Si bé la fiscalia ha anunciat l’alliberament de gairebé tots ‘els ciutadans detinguts per haver participat en activitats massives no autoritzades’, encara en resten empresonats, i molts dels qui han començat a sortir denuncien tortures, tal com ha recollit Amnistia Internacional.
Per la seva banda, la principal candidata opositora, Svetlana Tikhanòvskaia, que s’ha refugiat a Lituània, s’ha ofert a ser la líder nacional durant el període de transició que porti a la celebració de noves presidencials.