13.04.2019 - 21:50
Coincidint amb la diada de Sant Jordi, Edicions 62 ofereix als lectors un nou capítol de la Història mundial de Catalunya, que porta per títol ‘Sant Jordi, dia mundial del llibre’ i que signa Manuel Llanas. El text recull el naixement del dia del llibre, la seva evolució fins als nostres dies i la seva projecció internacional.
Us el podeu descarregar: ‘1926. El dia del llibre: roses, llibres i sant’.
Història mundial de Catalunya és un volum de 950 pàgines, dirigit per l’historiador Borja de Riquer, que aplega alguns dels fets de la història de Catalunya que s’han projectat cap enfora i alguns altres que són influències rebudes. 124 temes que expliquen d’una manera original fets determinants de la història del país, escrits per noranta-vuit especialistes de disciplines diverses: historiadors, escriptors, periodistes, musicòlegs…
Manuel Llanas, especialista en història de l’edició, escriu:
‘La primera festa del llibre, el 7 d’octubre de 1926, va rebre, a bona part de Catalunya, un fort impuls d’institucions polítiques i culturals. I si, ben aviat, la diada a la capital d’Espanya va tendir a convertir-se en una successió d’actes oficialistes i solemnement acadèmics, a Catalunya, per contrast, prenia un caire més popular i comercial, del qual donen fe les parades als carrers i el 10% de descompte, ofert des de la primera edició. En la pràctica, la celebració només prospera i es consolida a casa nostra. Amb l’experiència de cinc edicions, el 1930 els professionals que hi intervenien acorden replantejar-ne la data. A l’octubre el temps–factor essencial en una activitat a l’aire lliure– no solia acompanyar i, a més, s’esqueia l’inici del curs escolar, amb la consegüent pertorbació de la venda de llibres de text. Per tot plegat, es proposa i s’aconsegueix que el dia del llibre es traslladi del dia incert del naixement de Cervantes al dia segur de la mort, el 23 d’abril.’