L’oposició tomba la llei Aragonès en comissió al parlament

  • PSC, PP, Ciutadans, la CUP i En Comú Podem han votat en contra del projecte, que no arribarà al ple

VilaWeb
Redacció
03.02.2020 - 18:46
Actualització: 03.02.2020 - 23:06

La llei Aragonès no s’aprovarà. La comissió d’Economia i Hisenda ha tombat el dictamen del projecte de llei de contractes de serveis a les persones –més coneguda com a Llei Aragonès– i no s’arribarà a votar al ple. Durant la comissió els grups de l’oposició, Cs, PSC, CatECP, CUP, PPC han votat en contra del dictamen i de la major part de les esmenes, mentre que JxCat i ERC hi ha votat a favor però s’han quedat en minoria. JxCat i ERC volien retirar el punt que feia referència al dictamen, però els grups a petició de la CUP han votat ampliar l’ordre del dia per incorporar la qüestió, que ha quedat rebutjada.

Segons fonts d’ERC, el projecte de llei de contractes de serveis a les persones podria arribar al ple tot i haver estat rebutjat en comissió. Tot i això, les mateixes fonts concreten que el grup encara no ha valorat cap dels possibles escenaris.

Durant la comissió, el relator de la ponència, Jordi Albert (ERC), ha retret als diputats de les formacions que no presentessin cap esmena a la totalitat si estaven en contra del model de la norma i els ha recriminat ‘tirar per terra’ tota la feina feta en ponència. En aquest sentit, ha assegurat que ‘cap administració pública pot gestionar directament el cent per cent dels seus serveis’ i ha reivindicat, per tant ‘una bona llei’ que ‘posi les persones al centre’, com creu que feia aquesta.

Així, ha lamentat que sense l’aprovació de la llei ‘hi continuarà havent contractes’ i ha insistit que el que pretenien era que l’administració ‘tingués el màxim control possible’ sobre la seva execució. ‘Ara mateix algunes empreses els incompleixen o no estan a l’alçada de la qualitat exigible i l’administració no té cap mecanisme al seu abast per extingir el contracte’, ha remarcat.

La diputada de CatECP Marta Ribas ha defensat que la ‘llei Aragonès’ és una oportunitat ‘perduda’ en la gestió de les persones i els serveis públics i ha criticat que el Govern no hagi ‘blindat’ la gestió directa dels serveis públics. Ha criticat que el govern ‘hagi començat la casa per la teulada’. ‘Avui es plasmarà en la votació de la llei el seu fracàs i el de la opció del govern’, ha subratllat.

El PSC, per la seva banda, ha reconegut que durant la ponència ‘s’ha millorat la llei, però no de manera suficient’. La diputada Alicia Romero s’ha queixat que ‘era una llei que ja va començar malament’, tot i que ha reconegut la bona feina de Jordi Albert (ERC) i Josep Maria Forné (JxCat) per la ‘cintura’ durant les negociacions. ‘El que passi aquí no és culpa seva’, ha dit en referència a la no-aprovació. A més, Romero ha remarcat que moltes de les coses que plantejava la norma es poden recollir en una nova Llei de Contractes estatal i ha apostat, per tant, per ‘no duplicar lleis’ ni ‘complicar la vida al ciutadà’.

La diputada de la CUP-CC Maria Sirvent ha dit que avui és ‘un dia de celebració per qui defensa els serveis públics’, en referència al fet que es tombi el dictamen, i ha retret al Govern que fes una llei ‘per vendre’s el país al millor postor’. Per a la CUP, la norma consolidava el model público-privat i regulava la privatització dels serveis públics ‘més essencials per a la vida’. A més, ha remarcat que els serveis més afectats eren precisament els que més havien patit les retallades, així com els treballs de cura i dependència, ‘feminitzant’ així la pobresa, segons ha considerat.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha defensat el vot contrari dels populars perquè no s’ha acceptat ‘cap de les seves esmenes’ i perquè la llei no tractaria amb ‘igualtat’ els diferents operadors econòmics que concorren a les licitacions i se’n ‘expulsaria a alguns’.

Finalment, el diputat de JxCat Josep Maria Forné ha dit que no el fet que es rebutgi el dictamen no és una celebració sinó ‘un error’. Ha acusat les formacions de l’oposició de votar amb ‘contradiccions’ i ‘tactisme’. En aquest sentit, ha avisat la CUP que la contractació externa en els serveis públics ‘continuarà existint’ i que quedarà reeixida per una llei estatal.

L’oposició força abordar el dictamen

Abans que s’hagi pogut celebrar la votació, els grups parlamentaris de Cs, PSC, CatECP, la CUP i el PPC han aprovat aquest dilluns a la comissió d’Economia i Hisenda ampliar l’ordre del dia per forçar la votació del dictamen. JxCat i ERC han desconvocat prèviament la convocatòria per tractar la qüestió, motiu que ha portat als grups a reclamar que s’ampliés l’ordre del dia de la comissió.

Un cop ampliat l’ordre del dia, la presidenta de la comissió Teresa Pallarès consultada pel lletrat ha informat que es contactaria amb el ponent relator de la llei Jordi Albert perquè assistís a la comissió per presentar-ne el dictamen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor