17.03.2023 - 16:46
|
Actualització: 17.03.2023 - 17:05
Diputats de l’oposició han presentat dues mocions de censura contra el govern d’Emmanuel Macron com a protesta contra la reforma de les pensions, si bé per ara no sumen prou suports perquè tiri endavant. Per una banda, una ha estat presentada per diferents partits de l’esquerra que han signat 91 diputats. L’altra l’encapçala el partit d’extrema dreta de Marine Le Pen i els seus 89 escons.
Critiquen la “brutalitat democràtica” del govern, que ahir va tornar a recórrer a una prerrogativa constitucional que li permet tirar endavant una llei sense sotmetre-la a votació a l’Assemblea francesa. El text dels partits d’esquerra que s’autoanomena “transpartidista”, diu que la reforma de Macron “maltracta milions de compatriotes”.
El president del grup que promou la moció, Bertrand Pancher, ha apel·lat en declaracions a la cadena BFMTV a la “responsabilitat” de tots els diputats per preservar la democràcia.
Perquè la moció de censura tiri endavant, cal que la secundin 287 diputats –serien 289 en condicions normals, però hi ha dos escons vacants–. El llindar sembla llunyà, però no inabastable, si bé caldria que una gran majoria dels Republicans, que tenen 61 diputat, li donessin suport.
En el cas que prosperés la moció, suposaria la caiguda de l’actual executiu i Macron hauria de designar un nou equip. De fet, podria tornar a nomenar Elisabeth Borne com a primera ministra, encara que la imatge de la dirigent ha quedat malmesa després dels últims debats parlamentaris.
La llei francesa no obliga Macron a dissoldre l’Assemblea Nacional i, per tant, convocar noves eleccions, cosa que reclamen en aquests últims mesos algunes de les principals veus de l’oposició.