27.09.2024 - 18:00
|
Actualització: 27.09.2024 - 19:28
El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha apujat el to contra l’estat espanyol arran de la polèmica per no haver convidat Felipe VI en la presa de possessió de la nova presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, el primer d’octubre.
En una conferència de premsa, López Obrador ha acusat Pedro Sánchez d’haver faltat al respecte a Sheinbaum perquè, segons López Obrador, el president espanyol ha insinuat que la decisió de convidar el monarca espanyol va ser seva, i no pas de la nova presidenta. “Insinua que és una decisió que vaig prendre jo, com si la presidenta de Mèxic fos manipulable. És una falta de respecte addicional. S’equivoquen completament. La decisió va ser de la presidenta electa. I jo, quan vaig saber-la, li vaig donar suport, com li’n donaré sempre”, ha dit López Obrador, visiblement enfadat.
El president de Mèxic també s’ha referit al passat colonialista del país: “Que entenguin que aquest és un país independent, lliure, sobirà, que no és colònia ni terra de conquesta. De ningú. En política, no hi ha mai buits. Sempre s’omplen”. I ha suggerit al govern espanyol que, abans d’emetre una opinió, “pensin que a Mèxic es fa una transformació, una revolució pacífica, com la independència i la reforma del 1910”. “Pacífica però igual de profunda. S’arrenquen d’arrel la corrupció i les injustícies, els privilegis, el classisme, el racisme. Els reordenaments són una altra realitat i tant de bo vagin comprenent que no es pot posar vi nou en ampolles velles”, ha afegit.
La crisi diplomàtica perdura
La tensió que hi ha entre Mèxic i l’estat espanyol es va encetar a final de març del 2019, quan López Obrador va enviar una carta al rei espanyol i al papa en què sol·licitava una cosa ben simple: que demanessin perdó pels crims comesos durant la colonització del país. López Obrador assegurà que aquesta seria l’única manera de completar la reconciliació entre tots dos estats.
En l’escrit, López Obrador també reclamava que es redactés “un relat compartit, públic i socialitzat de la seva història comuna” a fi de millorar les relacions i perquè la convivència fos “més estreta, més fluida i més fraternal”. La Moncloa no va tardar a reaccionar. Segons l’executiu de Sánchez, l’arribada, fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no es pot jutjar amb una òptica contemporània. “Els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com pobles lliures amb una herència en comú i una projecció extraordinària”, van dir fonts del govern espanyol.
Tres anys després, el 2022, López Obrador va acabar de tibar la relació amb l’estat espanyol. En una compareixença davant els mitjans, el president anuncià una “pausa” en les relacions amb Espanya amb l’objectiu de girar full d’una etapa en què, segons el mandatari, autoritats i empreses espanyoles s’han aprofitat de Mèxic.
Sheinbaum és del mateix parer que López Obrador i ha acabat consolidant la “pausa” i ha decidit de no convidar Felipe VI perquè, el dia d’avui, la monarquia espanyola encara no s’ha disculpat per la colonització.