L’òpera més popular de Puccini, ‘Madama Butterfly’, torna al Liceu

  • Les sopranos Lianna Haroutounian i Ainhoa Arteta s’alternen en el paper de Cio-Cio-San

VilaWeb

Redacció

10.01.2019 - 17:00
Actualització: 12.01.2019 - 10:48

Torna al Gran Teatre del Liceu l’òpera Madama Butterfly, la reeixida producció de Moshe Leiser i Patrice Caurier. La producció del Liceu i la Royal Opera House – Covent Garden ja va esdevenir un èxit el 2006 i el 2013 i ara torna sota la batuta del mestre Giampaolo Bisanti i amb la reposició de Gilles Rico. Dues sopranos de renom internacional s’alternaran en el paper protagonista. D’una banda, l’aclamada soprano armènia Lianna Haroutounian, que debuta al Liceu. D’una altra, Ainhoa Arteta, que s’estrena en el rol de Cio-Cio-San. Els tenors Jorge de León i Rame Lahaj, que també debuta al Liceu, encarnaran el tinent nord-americà Pinkerton que acaba trencant el cor de la geisha.

Madama Butterfly ens explica una història d’amor incondicional protagonitzada per una jove geisha de Nagasaki que és repudiada per la seva família quan es casa amb el tinent nord-americà Pinkerton. Després de tot això, el marit l’abandona. Quan l’oficial retorna casat amb una dona occidental, reclama el fill que Cio-Cio-San ha tingut en la seva absència, cosa que trencarà el cor de la protagonista i la conduirà al suïcidi.

Després de l’èxit assolit en les dues anteriors visites al Liceu, aquesta reposició torna amb una proposta teatral que destaca per l’elegància i la senzillesa típiques de l’estètica japonesa. Un minimalisme inspirat en els espais escènics centenaris del teatre nipó que permeten de cedir el centre de la posada en escena a la tragèdia de Butterfly. El vestuari d’Agostino Cavalca i la il·luminació de Christophe Forey treballen en consonància per dotar aquest muntatge d’un espai poètic ple de bellesa i petits detalls.

Giacomo Puccini és, probablement, un dels compositors més populars de la història, un gran músic que sabia com commoure l’espectador. A Madama Butterfly n’hi ha molts exemples. Com ara, el duet entre Pinkerton i Cio-Cio-San durant la nit de noces, ‘Vine la serà’; i el llegendari cor a boca tancada, que potencia l’agònica espera de la geisha pel seu estimat. És precisament en aquesta llarga espera que la soprano entona l’ària més emblemàtica de l’òpera de Puccini, ‘Un bel di vendremo’.

Tot i que avui és una de les seves òperes més populars i representades arreu, Puccini va viure un dels fracassos més estrepitosos quan Madama Butterfly es va estrenar a La Scala de Milà el 17 de febrer de 1904. Les revisions que, posteriorment, va fer el compositor italià la varen convertir en una de les òperes més reconegudes del repertori. Curiosament, a Barcelona, Madama Butterfly no es va estrenar al Liceu sinó al Teatre del Bosc de Gràcia, el 2 d’agost de 1907. Les primeres funcions al Liceu van ser el 10 de desembre de 1909 i, la darrera, el 29 de juliol de 2013. Al teatre de la Rambla s’ha representat un total de 178 vegades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor