04.12.2022 - 17:52
|
Actualització: 04.12.2022 - 19:16
L’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, que plegats formen el grup conegut com a OPEP+, han decidit de mantenir la retallada en la producció de petroli que van aplicar ara fa dos mesos. Aquest anunci és la resposta directa a la incertesa dels mercats després del límit de 60 dòlars (57 euros) que la Unió Europea va imposar divendres al barril de cru rus.
El resultat de la reunió breu d’aquest organisme feta per videoconferència, reflecteix la imprevisibilitat de l’oferta i la demanda els mesos vinents, i les enormes bolcades als preus de la setmana passada. “Per a ser proactius i preventius, els països participants reiterem la disposició a reunir-nos en qualsevol moment i prendre mesures addicionals immediates per abordar els desenvolupaments del mercat i donar suport a l’equilibri del mercat petrolier i la seva estabilitat si és necessari”, diu un comunicat publicat per l’organització.
Això passa en un moment en què les sancions de la Unió Europea sobre les exportacions de petroli rus estan a punt d’entrar en vigor i la progressiva flexibilització de les restriccions contra la pandèmia a la Xina, cosa que posarà fi a la reducció del consum de combustible experimentada en els darrers mesos.
“A causa dels riscos fonamentals i geopolítics, massius i compensatoris, que pesen sobre el mercat petrolier, els ministres (de l’OPEC+) han optat comprensiblement per mantenir-se ferms i atrinxerats”, ha declarat Bob McNally, president de Rapidan Energy Advisers LLC., en declaracions recollides per Bloomberg.
El Comitè de Supervisió Ministerial Conjunt del grup, encapçalat per Aràbia Saudita i Rússia, es reunirà novament al febrer. El panorama podria ser més clar aleshores, i el panell té el poder de convocar reunions extraordinàries si creu que la política de producció ha de canviar.
No és clar en quina mesura aquestes mesures reduiran les exportacions russes. El límit de preu se situarà còmodament per sobre dels 50 dòlars a què actualment es cotitza el grau de cru Urals, el vaixell insígnia del país, segons dades d’Argus Media. Tot i això, Moscou ha dit que preferiria reduir la producció abans que vendre petroli a qualsevol que adopti el preu límit.