L’ONU qualifica d’intent de genocidi la persecució dels rohingyes a Myanmar

  • Un informe de Nacions Unides diu que els crims a Myanmar han de ser investigats i processats per un tribunal internacional

VilaWeb
Europa Press
27.08.2018 - 17:45

L’exèrcit de Myanmar i els seus màxims responsables han de ser investigats i processats per genocidi i crims de guerra i contra la humanitat per un tribunal internacional competent per la persecució de la minoria musulmana dels rohingyes. Així ho demana l’informe de la Missió Internacional Independent creada el març de 2017 per l’ONU. El document, a més, critica la líder Aung San Suu Kyi, premi Nobel de la pau, per passivitat.

L’informe, presentat avui, diu que hi ha ‘greus violacions i abusos dels drets humans, que equivalen als crims més greus del dret internacional’ en els estats que formen part de Myanmar d’ArakanKachin i Altin Tagh.

De fet, més 700.000 persones de la minoria musulmana rohingya han escapat en l’últim any de l’estat birmà d’Arakan a causa de la brutal repressió per part de les forces de seguretat. Una persecussió que l’informe descriu que té ‘una voluntat d’extermini i deportació’. Ara, aquestes persones malviuen a Bangladesh, en camps per a refugiats.

Per això, els investigadors conclouen que ‘hi ha suficient informació per al processament d’alts càrrecs de la cadena de comandament de l’exèrcit birmà’ i que, doncs, ‘un tribunal competent determini la seva responsabilitat per genocidi’.

Els investigadors de l’ONU consideren que ‘és xocant el nivell de negació, normalitat i impunitat del ‘. ‘El menyspreu del Tatmadaw [l’exèrcit birmà] per la vida humana, la integritat i la llibertat i pel dret internacional en general hauria de ser motiu de preocupació per a tota la població’, diu el document. I afegeix que la necessitat militar mai justificaria els assassinats indiscriminats, la violació grupal de dones, l’agressió a nens i la crema de localitats senceres.

Segons ells, les tàctiques de l’exèrcit birmà, ‘són enormement desproporcionades tenint en compte les actuals amenaces de seguretat’ dels tres estats afectats de Myanmar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor