L’ONU expulsa l’Iran de la comissió de la Dona arran de la repressió contra manifestants

  • La mesura ha estat aprovada amb vint-i-nou vots a favor, vuit en contra i setze abstencions

VilaWeb

Redacció

14.12.2022 - 18:46
Actualització: 14.12.2022 - 19:06

L’ONU ha expulsat l’Iran avui de la Comissió sobre la Condició de la Dona en resposta a la repressió de les protestes arran de la mort d’una jove perquè no duia ben posat el ‘hijab’ i l’empitjorament dels drets humans de les dones al país.

A proposta dels Estats Units, els membres del Comitè Econòmic i Social de les Nacions Unides han aprovat aquesta mesura amb vint-i-nou vots a favor, vuit en contra i setze abstencions. L’Iran havia ingressat enguany a la comissió de gènere, formada per quaranta-cinc països, amb un mandat de quatre anys.

El futbolista iranià Amir Nasr-Azadani és condemnat a mort per haver participat en protestes feministes

La Comissió és el principal òrgan de l’ONU per promoure la igualtat de gènere i per apoderar la dona. L’ambaixadora nord-americana, Linda Thomas-Greenfield, durant la presentació, ha denunciat: “no dur a terme aquesta feina si es mina des de dins”.

Ampli suport de la Unió Europea

Els Estats Units ja havia anunciat a començament de novembre la intenció de buscar l’expulsió de l’Iran i la iniciativa ha rebut un suport ampli entre els països de la Unió Europea i altres dels seus aliats, com Austràlia, Canadà o Israel.

També van votar a favor països llatinoamericans que figuren entre els 54 membres del Comitè Econòmic i Social, com ara Argentina, Xile, Colòmbia, Guatemala, Panamà o Perú, mentre que Mèxic es va abstenir.

Per contra, altres països es van mostrar molt crítics amb la iniciativa, com va ser el cas de Rússia, la Xina, Nicaragua o Bielorússia, que van votar-hi en contra i van acusar Washington d’actuar per motius polítics i d’usar dobles rasers.

Durant la reunió d’avui, Rússia va sol·licitar que, abans de pronunciar-se, el Consell Econòmic i Social demanés una opinió jurídica sobre la legalitat de la mesura, una petició que va ser rebutjada en una votació perquè Moscou no la va presentar per escrit com a mínim hores d’antelació, tal com estableixen les normes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor