L’ONU exigeix a l’estat espanyol que atengui les reclamacions de les víctimes del franquisme i de la guerra del 1936-39

  • El relator Pablo de Greiff demana que es prioritzin les exhumacions i que s'anul·lin les sentències arbitràries adoptades durant la dictadura

VilaWeb

Redacció

20.05.2017 - 11:47
Actualització: 20.05.2017 - 13:00

L’ONU ha exigit novament a l’estat espanyol que atengui urgentment les reclamacions de les víctimes del franquisme i de la guerra del 1936-39. El relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l’ONU, Pablo de Greiff, ha demanat que es doni prioritat a les exhumacions, que es reconsideri el Valle de los Caídos i que s’anul·lin les sentències arbitràries adoptades durant la dictadura.

‘És necessària una política d’estat decidida que no quedi presa de les tensions i divisions polítiques, però que garanteixi mesures integrades, coherents, ràpides i imparcials, en favor de la veritat, la memòria i la reparació’, ha dit en un comunicat. De Greiff ha recordat que l’estat espanyol tenia l’obligació d’atendre aquestes reclamacions i posar fi al patiment de les víctimes que encara no saben on són enterrades les restes dels seus familiars.

En aquest sentit, ha insistit que er una qüestió de drets humans, i no pas de ‘política partidista’. De Greiff ha assegurat que la fortalesa d’una democràcia es mesurava, entre altres aspectes, per la capacitat de gestionar les reclamacions vàlides de les víctimes i la capacitat de garantir el dret a la veritat sobre els esdeveniments.

Les declaracions de De Greiff arriben quan va focs dies el congrés espanyol va aprovar una proposició no de llei del PSOE que instava el govern espanyol a ampliar la llei de memòria històrica per exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos. El relator de l’ONU ha explicat que, si bé aquesta proposició no era vinculant, les seves recomanacions es fonamentaven en normes internacionals de drets humans que sí que eren vinculants.

El precedent del 2014
Fa tres anys, De Greiff va mostrar-se preocupat perquè els tribunals espanyols no investigaven les desaparicions que hi va haver durant la dictadura. ‘És especialment sorprenent observar que no s’hagi fet més en favor dels drets de les víctimes’, va comentar després d’una visita oficial a l’estat espanyol.

També va argumentar la necessitat d’establir una política d’estat per a reparar la memòria històrica: ‘No són assumptes de política partidista, sinó de principis i drets generals que concerneixen tothom’. També va criticar la proposició de llei del PP que retallava la justícia universal perquè era contrària a les recomanacions del Comitè contra la Tortura i al Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades de l’ONU.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor