L’ONU denuncia possibles violacions dels drets humans pel govern xinès al Xinjiang

  • Així es reflecteix en un informe de l'alta comissionada, Michelle Bachelet · El govern xinès ha provat d'impedir que es publiqués el document

VilaWeb

Europa Press

01.09.2022 - 09:05
Actualització: 01.09.2022 - 22:48

L’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha donat a conèixer en un informe publicat aquesta nit les suposades violacions de drets humans comeses pel govern xinès contra la minoria uigur a la regió del Xinjiang. El document, de quaranta-vuit pàgines, arriba una setmana després que Bachelet fes públiques les pressions de Pequín i quaranta països més per a evitar-ne la publicació.

Escrit al llarg d’un període de tres anys, el text assegura que la Xina hauria comès “violacions greus dels drets humans” en el context de l’aplicació d’estratègies antiterroristes i contra l’extremisme a la regió.

“L’aplicació d’aquestes estratègies i de les polítiques associades a la regió administrativa especial de Xinjiang ha donat lloc a
restriccions severes i indegudes a una gamma àmplia de drets humans”, explica el text. I afegeix: “Aquestes pautes de restriccions es caracteritzen per un component discriminatori, atès que els actes subjacents solen afectar directament o indirectament els uigurs i a altres comunitats predominantment musulmanes.”

L’Alt Comissionat per als Drets Humans de l’ONU ha qualificat les estratègies antiterroristes xineses a la regió com profundament problemàtiques des del punt de vista de la legislació internacional, atès que es basen en “conceptes vagues, amplis i oberts que deixen una gran discreció als funcionaris per a interpretar i aplicar amplis poders d’investigació, prevenció i coerció.”

Així mateix, “en un context de garanties limitades i escassa supervisió independent“, el govern hauria privat arbitràriament de llibertat a milers membres de la comunitat uigur i d’altres comunitats predominantment musulmanes del Xinjiang en els anomenats centres vocacionals d’educació i entrenament (VETC) del govern xinès. Aquests centres de “reeducació”, en paraules del document, exemplifiquen “un sistema de detenció arbitrària i amb patrons d’abús.”

I segueix: “Les al·legacions de patrons de tortura o maltractaments, incloent-hi el tractament mèdic forçat i les condicions adverses de detenció, són creïbles, igual que les denúncies d’incidents individuals de violència sexual i de gènere.”

El document també denuncia violacions dels drets reproductius a través de l’aplicació discriminatòria i de l’obligació a la força de dur a terme polítiques de planificació familiar i control de la natalitat. També s’haurien dut a terme restriccions a la identitat i l’expressió religioses, com també al dret a la intimitat i a la lliure circulació.

“Així mateix, hi ha evidències que els plans de treball i ocupació amb suposats fins de mitigació de la pobresa de la pobresa i la prevenció de l”extremisme’ […] poden implicar elements de coacció i discriminació per motius religiosos i ètnics“, assegura l’informe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor