Londres canviarà la llei de mercat interior i suavitzarà les relacions amb la UE abans de consumar el Brexit

  • Les parts han acordat solucions alternatives que afectaran fonamentalment l'aplicació del protocol per al Nord d'Irlanda, des del control del pas de mercaderies, fins a aclariments sobre les ajudes d'estat

VilaWeb

Redacció

08.12.2020 - 16:27
Actualització: 08.12.2020 - 22:57

El vice-president de la Comissió Europea encarregat de supervisar el compliment de l’acord del Brexit, Maros Sefcovic, i el número dos del govern britànic, Michael Gove, han tancat avui a Brussel·les un “principi d’acord” sobre les condicions d’aplicació del pacte a partir del primer de gener, que en la pràctica vol dir que Londres retirarà de la seva polèmica llei de mercat interior les clàusules dissenyades per incomplir l’acord del Brexit.

Dilluns, després d’una primera jornada de negociació a Brussel·les entre el vice-president comunitari i Gove, el govern britànic va avançar la disposició a retirar les clàusules més controvertides de la llei que afectaven el protocol per al Nord d’Irlanda i que la Comissió Europea va interpretar com a violacions al dret internacional i va denunciar davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Gove, que també ha celebrat l’entesa amb un missatge a les xarxes socials, ha precisat que demà anirà al parlament per a informar dels detalls de l’acord, cosa que es pot interpretar com un primer gest de Boris Johnson cap a la Unió Europea en una setmana decisiva en les negociacions del marc de les relacions post-Brexit.

Després d’unes quantes setmanes de negociació, les parts han acordat solucions alternatives que afectaran fonamentalment l’aplicació del protocol per al Nord d’Irlanda, des del control del pas de mercaderies fins a aclariments sobre les ajudes d’estat i la presència europea en aquest territori administrativament britànic quan les autoritats del Regne Unit duguin a terme els controls.

En canvi d’això, el govern del Regne Unit es compromet a retirar les clàusules 44, 45 i 47 de la llei i a no introduir cap altra disposició similar a la llei sobre fiscalitat, segons que expliquen les parts en una declaració conjunta.

El principi d’acord assolit entre els negociadors necessita encara el vist-i-plau formal del Regne Unit i de la Unió Europea, i després es convocarà una reunió de la comissió de seguiment per a adoptar formalment el pacte “abans no acabi l’any”.

Amb aquest moviment s’aplana en part el camí de la difícil negociació que fan alhora Brussel·les i Londres per acordar un marc d’associació per a les relacions futures, amb el repte que es conclogui a temps d’evitar un trencament abrupte el 31 de desembre. La Comissió Europea ha dit que és oberta a continuar negociant la relació entre el Regne Unit i la UE durant el 2021, si abans no s’arriba a un acord.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor