Londres i Brussel·les ignoren les demandes espanyoles sobre Gibraltar a l’acord polític pel Brexit

  • Els estats votaran diumenge l'acord polític de divorci · Espanya ja ha avançat que s'hi oposarà

VilaWeb

Redacció / ACN

22.11.2018 - 12:26
Actualització: 22.11.2018 - 13:50

El president del Consell d’Europa, Donald Tusk, ha anunciat públicament que ha enviat als vint-i-set estats membres de la Unió Europea l’acord polític per a la futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit. La declaració política estableix un marc sobre com hauran de ser les relacions en àmbits com l’economia, la política exterior, la defensa i les polítiques digitals. Diumenge hi ha convocada una cimera on els estats hauran de votar aquest text i l’acord de retirada.

El govern espanyol ja va advertir dilluns que votaria en contra de l’acord si no l’adequaven a les seves demandes sobre el penyal de Gibraltar, fet que tampoc no ha passat en l’acord polític, que no hi fa cap referència. En concret, Madrid demanava que es modifiqués l’article 184 del Tractat de retirada, que també s’haurà de votar diumenge, on s’apunta que la Unió Europea i el Regne Unit han de negociar de manera ‘expeditiva’ les condicions de la nova relació, sense esmentar la situació particular de Gibraltar. Segons el govern espanyol, el redactat actual ‘posa en qüestió la capacitat que té Espanya per a negociar el futur de Gibraltar’.

Brussel·les diu que encara cal resoldre la qüestió de Gibraltar
El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha admès que la qüestió de Gibraltar no està resolt a l’esborrany de la declaració política del Brexit sobre les futures relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit. ‘Puc confirmar que la qüestió de Gibraltar i la pesca encara s’han de solucionar’, ha reconegut. Segons ell, el problema sobre el penyal l’han de resoldre els estats membre i Londres per tal d’arribar a un acord a la cimera del Brexit de diumenge. Segons l’executiu europeu, hi ha ‘contactes bilaterals en curs’ entre el govern espanyol i el britànic i ‘idees’ sobre la taula per superar les discrepàncies sobre l’estatus de Gibraltar en les negociacions del Brexit.

D’altra banda, Schinas ha confirmat que el president de la CE, Jean-Claude Juncker, va parlar sobre aquesta qüestió dimarts amb el president espanyol Pedro Sánchez per telèfon i amb la primera ministra Theresa May dimecres durant una reunió a Brussel·les.

Sánchez va parlar ahir amb Theresa May per telèfon sobre l’amenaça de votar en contra. Segons l’executiu espanyol, Sánchez va reiterar els canvis que Madrid voldria que es fessin en els documents. D’altra banda, May va transmetre la determinació de pactar un acord ‘que funcioni per a tota la família del Regne Unit, incloent Gibraltar i altres territoris d’ultramar i dependències de la Corona’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor