Els pescadors francesos aixequen el blocatge de Jersey i Johnson en retira els vaixells de guerra

  • La delimitació de les àrees de pesca després del Brexit ha originat una gran tensió a les Illes Anglonormandes

VilaWeb

Redacció

06.05.2021 - 00:40
Actualització: 06.05.2021 - 19:48

Pescadors francesos han dut a terme avui un blocatge de l’illa de Jersey, una de les Illes Anglonormandes, també anomenades Illes del Canal. En un moviment sorprenent, ahir a la nit el primer ministre britànic, Boris Johnson, va ordenar que dos vaixells de guerra es dirigissin cap a l’illa, per impedir l’acció anunciada i aquest vespre ha anunciat que retira els vaixells després de donar per resolta la situació.

Les Illes Anglonormandes són un grup d’illes de la Mànega que pertanyen a la corona britànica però no formen part del Regne Unit (ni formaven part de la Unió Europea). Administrativament, són separades en dues batllies (bailiwicks): Jersey i Guernsey. Tenen una superfície total d’uns 195 km² i uns 150.000 habitants.

Johnson hi ha enviat els vaixells de guerra després de parlar amb el primer ministre de Jersey, John Le Fondré, arran de l’advertiment de la ministra de Marina francesa, Annick Girardin, que França podria tallar el subministrament elèctric a Jersey, com a represàlia contra la prohibició als vaixells francesos de pescar-hi. L’electricitat arriba a l’illa des del territori francès.

El primer ministre britànic ha donat per resolta “per ara” la situació amb la marxa de les embarcacions de pesca franceses. Tanmateix, la controvèrsia per les noves normes de llicència pesquera en el marc de l’acord comercial entre la Unió Europea i el Regne Unit pel Brexit no s’ha resolt. Londres assegura que continuarà donant suport a Jersey en les converses amb Brussel·les.

Una crisi lligada al Brexit

La crisi ha esclatat a conseqüència dels canvis originats pel Brexit. Tot i que les Illes Anglonormandes no formaven part de la Unió Europea, els pescadors de les àrees franceses pròximes pescaven lliurement en aquestes aigües territorials.

Després del Brexit, i seguint els acords entre la Unió Europea i el Regne Unit, els vaixells han de demostrar que pescaven tradicionalment en aigües britàniques per a poder continuar-hi pescant durant el període de transició. Divendres passat Jersey va fer pública la llista de vaixells autoritzats a pescar-hi. Dels vaixells que havien presentat els papers, quaranta-un van ser aprovats però a disset els van negar el dret de fer-ho. Aquesta negativa ha estat la causa de les amenaces dels pescadors francesos.

La crisi, tanmateix, va més enllà. El govern britànic ha considerat l’amenaça de tallar el subministrament elèctric com una acció “quasi de guerra”. I ha dit que s’inscriu en la creixent tensió entre la Unió Europea i el Regne Unit, després del Brexit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor