Què ha passat amb les inscripcions per a vaccinar-se? Així s’ha desbordat el sistema

  • La crida de Salut per a vaccinar el col·lectiu de 60-65 anys ha originat llargues esperes i una saturació dels centres on s'administra el vaccí

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

25.03.2021 - 16:34
Actualització: 26.03.2021 - 11:31

Ahir el Departament de Salut va aconseguir de posar fil a l’agulla a una petició que feia setmanes que exigia al govern espanyol: eliminar el topall d’edat per al vaccí d’AstraZeneca i poder administrar-lo als més grans de cinquanta-cinc anys. Per una qüestió d’edat, es va començar amb el grup de 60-65. Van anunciar que els candidats rebrien una trucada o un missatge de text per a poder demanar hora i lloc per a vaccinar-se. Però alhora van animar la gent a demanar hora a la web vacunacovidsalut.cat, habilitada pel departament. Aquesta crida ha saturat el sistema fins al punt que responsables de Salut han demanat als ciutadans que preferiblement esperin la trucada o el missatge.

“Qui s’ha d’apuntar és qui rep el missatge, els altres poden esperar”, ha hagut de dir avui la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, en una entrevista a RAC1. El motiu és que la web s’havia col·lapsat i els qui havien rebut l’SMS o la trucada per a poder programar el vaccí no podien fer-ho. És el cas d’en Paco, del barri del Poblenou de Barcelona, a punt de fer seixanta-sis anys i que dimarts al vespre ja va rebre l’SMS. Ahir va intentar de concretar la cita telemàticament, però es va trobar que tenia 125 persones davant seu.

Després de provar-ho moltes vegades, al vespre va poder superar la pantalla d’inscripció i va arribar al pas on toca triar el punt de vaccinació entre els quaranta-set que hi ha repartits per Catalunya. La sorpresa va ser que no n’hi havia cap de disponible a Barcelona. Els de més a prop, Barberà del Vallès, Mollet del Vallès i Sabadell: “Una hora o mitja de trajecte en transport públic per a rebre un vaccí. No em sembla lògic”, protesta la seva filla.

No és pas l’únic cas. La xarxa va plena de protestes com aquesta. Gent d’Ulldecona que només pot triar entre els centres de Sort, Tremp, Oliana o la Seu d’Urgell, és a dir, poblacions a més de dues hores de trajecte amb cotxe.

Sobre aquesta qüestió, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, s’ha limitat a informar que qui no hagi tingut l’oportunitat de programar-se el vaccí a prop de casa: “Que no pateixin, la setmana que ve, quan sapiguem les vacunes que tindrem, tornarem a obrir agendes i la gent podrà tornar a programar-se la vacuna.”

Un ritme de citacions en suspens

Però la programació de més vaccins al col·lectiu de 60-65 anys a què es referia Ramentol haurà d’esperar, perquè avui s’ha sabut que l’estat espanyol no enviarà les 148.000 dosis del vaccí d’AstraZeneca que havien d’arribar dilluns. Aquest desproveïment ha estat creixent els darrers dies. Per exemple, les 17.000 que haurien d’arribar demà, s’esperaven per a diumenge; i de les 60.000 que havien d’arribar dilluns, només se’n van rebre 30.000.

Salut actualment informa que el 95% de les cites disponibles per a aquesta franja són plenes, cosa que equival a més de 100.000 persones citades. Per tant, no hi haurà més cites mentre no arribin noves provisions del vaccí.

Per què em criden si tinc seixanta-sis anys?

Entre els ciutadans que han rebut la trucada o l’SMS per a programar cita, també hi ha persones que són a punt de fer seixanta-sis anys o bé ja els tenen. Això és perquè quan es va carregar el cens al sistema encara en tenien seixanta-cinc. Mesos o setmanes més tard, quan s’ha activat el sistema de crida, ja tenen una edat diferent.

Carmen Cabezas ha assegurat que “no tenen cap risc” per rebre el vaccí perquè és aprovat per a més grans de divuit anys i ha insistit en la petició d’eliminar el topall. De fet, Espanya i Polònia són els únics països d’Europa que encara no permeten d’administrar el vaccí d’AstraZeneca als més grans de seixanta-cinc anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor