L’onada de calor genera alertes en tota la Mediterrània i obliga a tancar l’Acròpolis

  • Xipre, Grècia i Itàlia han recomanat als seus habitants precaucions extraordinàries i que evitin el carrer i el sol directe, tant com sigui possible

VilaWeb
Una persona es remulla en una font de Torí, a Itàlia. (Fotografia de Tino Romano)

The Washington Post

15.07.2023 - 18:53
Actualització: 15.07.2023 - 19:53

The Washington Post · Victoria Bisset

Bona part del sud d’Europa s’estan ofegant sota una onada de calor, amb un monument històric que ha hagut de tancar a Grècia mentre les autoritats de diversos països emeten avisos de salut per les altes temperatures.

El departament de meteorologia de Xipre ha avisat d’una calor extrema dissabte, amb temperatures de fins a 44 graus a les zones de l’illa, mentre el Ministeri de Sanitat d’Itàlia ha posat en alerta vermella a més d’una dotzena de ciutats, incloent-hi la capital, Roma, i ha demanat a la població d’evitar la calor i el sol directe. Alemanya, d’una altra banda, també ha emès avisos per calor per a aproximadament la meitat del país.

Un oficial seca la cara d’un dels soldats que fan guàrdia a Atenes davant el parlament. (Fotografia de Kostas Tsironis)

A la regió de l’Àtica de Grècia, on es troba la capital Atenes, les temperatures han arribat fins els 40 graus, obligant les autoritats a tancar temporalment un dels monuments més reconeixibles de la ciutat, l’Acropolis, mentre personal de la Creu Roja repartia aigua embotellada als turistes que esperaven a la cua.

Grups de turistes a l’Acròpolis, divendres abans de ser tancada. (Fotografia d’Orestis Panagiotou)

A Mallorca les temperatures també s’han enfilat fins a 39 graus Celsius dissabte, segons el servei meteorològic del país.

Un noi es remulla en una font de Palma. Fotografia de Cati Cladera

A principis d’aquesta setmana, l’Agència Espacial Europea va preveure temperatures de fins a 48 graus a les illes de Sicília i Sardenya, i va afirmar que les temperatures podrien superar el rècord previ del continent, que va ser de 49 graus registrats a Sicília el mes d’agost del 2021.

L’ajuntament de Viena ha instal·lat fonts d’aigua gratis per tota la ciutat, per a combatre la calor. Fotografia de Jordi Kuhs

A principis d’aquest mes, el món va viure la setmana més calorosa de la història, segons dades preliminars de l’Organització Meteorològica Mundial de l’ONU. Mentrestant, l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, la NASA i el Servei de Canvi Climàtic de Copèrnicus de la Unió Europea han descrit el juny del 2023 com el juny més calorós registrat mai.

Els científics van advertir a principis d’aquest estiu que l’El Niño, el famós patró climàtic, havia tornat per primera vegada en quatre anys i podia elevar les temperatures mitjanes globals per sobre del rècord establert el 2016.

 

 

Subscribe to the Washington Post

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor