L’OMS preveu que augmentin els casos de verola del simi però li resta alarmisme

  • No recomana ni restriccions als viatges ni campanyes de vaccinació massives i demana continuar amb el rastreig de contactes

VilaWeb

Redacció

27.05.2022 - 13:32

La directora del Departament de Pandèmies i Malalties Epidèmiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Sylvie Briand, diu que el més probable és que augmentin els casos de verola del simi, però ha subratllat que és un virus que “no ha de preocupar la població general”. “No sabem si estem veient la punta de l’iceberg o si queden més casos”, ha dit en una sessió informativa sobre les dades que té l’organisme pel que fa als nous brots d’aquest tipus de verola. Briand ha admès incertesa sobre com evolucionarà el virus, però ha remarcat que no és com la covid-19 perquè no es transmet ràpidament.

“La xifra de contagiats pot augmentar en els pròxims dies perquè considerem que estem al principi d’un fet que és inusual i que encara hi ha pocs casos exportats a països no endèmics”, ha dit la directora del Departament de Pandèmies i Malalties Epidèmiques de l’OMS.

Tanmateix, ha insistit que la transmissió de la verola del simi es pot aturar si s’actua amb rapidesa. La recomanació de l’OMS continua sent principalment l’aïllament de les persones contagiades perquè es transmet pel contacte físic. En aquest sentit, Briand no recomana ni restriccions als viatges ni campanyes de vaccinació massives. Les mesures, ha remarcat, han de ser puntuals.

“Si apliquem les mesures adequades, el més probable és contenir el contagi. És una fase molt inicial i tenim l’oportunitat de frenar (la transmissió) ara”, ha dit. Davant una infecció, ha dit que cal cobrir les lesions, evitar el contacte amb la pell i netejar els utensilis que la persona contagiada hagi tocat. Per frenar els brots, ha demanat a les autoritats fer rastreig dels contactes per detectar els casos en la primera fase.

L’OMS està ara analitzant per què estan sorgint nous brots de verola del mico. Briand ha dit que no sembla que sigui perquè hi ha una nova variant del virus. “En la seqüenciació sembla que la variant és la mateixa. Potser té més a veure amb el comportament humà”, ha afirmat.

La directora del Departament de Pandèmies i Malalties Epidèmiques de l’OMS ha assegurat que la majoria dels casos detectats són lleus i que la mortalitat és baixa i es pot reduir amb els tractaments i les vacunes.

Ahir el Departament de Salut va confirmar els primers quatre casos de verola del simi a Catalunya. Tots tenen vinculació amb malalts detectats a l’estat espanyol. El 17 de maig les autoritats sanitàries van rebre un avís del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) arran de la notificació recent de casos de verola del simi. El procés per a confirmar els casos sospitosos de verola del simi requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. Per això fins avui, nou dies més tard, no s’ha confirmat el positiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor