15.05.2023 - 19:37
|
Actualització: 15.05.2023 - 19:57
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una nova directriu sobre els edulcorants no ensucrats com la sacarina o l’estèvia en què en desaconsella l’ús per a controlar el pes corporal.
La recomanació es basa en els resultats d’una revisió sistemàtica de l’evidència disponible, que suggereix que l’ús dels edulcorants no confereix cap benefici a llarg termini en la reducció del greix corporal en adults o nens.
Els resultats de la revisió també conclouen que pot haver-hi possibles efectes indesitjables de l’ús a llarg termini d’aquests productes, com un major risc de diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i mortalitat en adults.
“La substitució de sucres lliures per edulcorants no ensucrats no ajuda a controlar el pes a llarg termini. Les persones han de considerar altres maneres de reduir la ingesta de sucres lliures, com consumir aliments amb sucres naturals, com la fruita, o aliments i begudes no ensucrats”, ha afirmat el director de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l’OMS, Francesco Branca.
Així mateix, l’expert assegura que no tenen valor nutricional. “Els edulcorants no ensucrats no són factors dietètics essencials i no tenen valor nutricional. Les persones haurien de reduir totalment el sabor dolç de la dieta, des d’una edat primerenca, per a millorar la seva salut”, ha expressat.
La recomanació s’aplica a totes les persones, excepte a qui pateix diabetis preexistent, i inclou tots els edulcorants no nutritius que no estan classificats com a sucres i es troben en aliments i begudes, o que es venen per separat perquè els consumidors els afegeixin a aliments i begudes.
Entre els edulcorants no nutritius més comuns es troben l’acesulfam-k, l’aspartam, l’advantam, els ciclamats, el neotam, la sacarina, la sucralosa, l’estèvia i els derivats de l’estèvia. La recomanació no s’aplica als productes d’higiene i cura personal que contenen aquests edulcorants, com ara els dentifricis, cremes per a la pell i medicaments.
La directriu de l’OMS sobre els edulcorants no ensucrats forma part d’un conjunt de directrius existents i futures sobre dietes saludables l’objectiu de les quals és establir hàbits alimentaris sans per a tota la vida, millorar la qualitat de la dieta i disminuir el risc de malalties no transmissibles a tot el món.