L’OMS desaconsella l’ús d’edulcorants com la sacarina i l’estèvia per a controlar el pes

  • No ajuden a reduir el greix corporal i poden causar més risc de diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars a llarg termini

VilaWeb

Europa Press

15.05.2023 - 19:37
Actualització: 15.05.2023 - 19:57

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una nova directriu sobre els edulcorants no ensucrats com la sacarina o l’estèvia en què en desaconsella l’ús per a controlar el pes corporal.

La recomanació es basa en els resultats d’una revisió sistemàtica de l’evidència disponible, que suggereix que l’ús dels edulcorants no confereix cap benefici a llarg termini en la reducció del greix corporal en adults o nens.

Els resultats de la revisió també conclouen que pot haver-hi possibles efectes indesitjables de l’ús a llarg termini d’aquests productes, com un major risc de diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i mortalitat en adults.

“La substitució de sucres lliures per edulcorants no ensucrats no ajuda a controlar el pes a llarg termini. Les persones han de considerar altres maneres de reduir la ingesta de sucres lliures, com consumir aliments amb sucres naturals, com la fruita, o aliments i begudes no ensucrats”, ha afirmat el director de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l’OMS, Francesco Branca.

Així mateix, l’expert assegura que no tenen valor nutricional. “Els edulcorants no ensucrats no són factors dietètics essencials i no tenen valor nutricional. Les persones haurien de reduir totalment el sabor dolç de la dieta, des d’una edat primerenca, per a millorar la seva salut”, ha expressat.

La recomanació s’aplica a totes les persones, excepte a qui pateix diabetis preexistent, i inclou tots els edulcorants no nutritius que no estan classificats com a sucres i es troben en aliments i begudes, o que es venen per separat perquè els consumidors els afegeixin a aliments i begudes.

Entre els edulcorants no nutritius més comuns es troben l’acesulfam-k, l’aspartam, l’advantam, els ciclamats, el neotam, la sacarina, la sucralosa, l’estèvia i els derivats de l’estèvia. La recomanació no s’aplica als productes d’higiene i cura personal que contenen aquests edulcorants, com ara els dentifricis, cremes per a la pell i medicaments.

La directriu de l’OMS sobre els edulcorants no ensucrats forma part d’un conjunt de directrius existents i futures sobre dietes saludables l’objectiu de les quals és establir hàbits alimentaris sans per a tota la vida, millorar la qualitat de la dieta i disminuir el risc de malalties no transmissibles a tot el món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor