30.01.2020 - 20:50
|
Actualització: 30.01.2020 - 23:00
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha declarat l’emergència internacional pel coronavirus a causa de l’augment de casos fora de la Xina després d’una reunió del comitè d’emergència a Ginebra. Amb tot, ha felicitat el govern de la Xina per la gestió de l’emergència sanitària i s’ha mostrat confiat en la seva manera d’actuar. ‘Deixeu-me ser clar: aquesta declaració no expressa desconfiança en la Xina. Al contrari, l’OMS continua confiant en la capacitat de la Xina de controlar el brot’, ha dit.
Segons que ha dit, la principal preocupació és l’efecte que podria tenir el virus en un país amb un sistema sanitari més feble que el xinès. ‘Hem d’actuar ara per a ajudar els països a preparar-se per aquesta possibilitat’, ha dit. Tot i això, ha dit que no hi ha motiu per a implantar mesures que interfereixin innecessàriament la mobilitat i el comerç internacional i ha demanat als governs que les decisions que prenguin estiguin basades en evidències. ‘L’OMS està preparada per a assistir qualsevol país que dubti quines mesures prendre’, ha afegit.
L’OMS ha anunciat que hi ha hagut 7834 persones infectades, de les quals 7736 a la Xina, el 99% de tots els casos. 170 persones han perdut la vida pel brot de coronavirus, tots ells a la Xina.
L’emergència internacional suposa que l’OMS emetrà recomanacions que, si bé no són vinculants, tenen una importància política real que poden afectar la mobilitat o el comerç. També pot recomanar quarantenes, controls sanitaris i tractaments. A més, pot decretar maneres de procedir a escala global i demanar explicacions als països si no els compleixen. Això és fonamental per a garantir que la resposta internacional estigui basada en evidències i sigui acurada per a protegir la salut humana de manera que no sigui ni excessiva ni curta.