L’OMS anuncia un gran assaig clínic mundial per a comprovar quin tractament és el més eficaç contra el coronavirus

  • El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, elogia el mètode de Corea del Sud per a combatre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
18.03.2020 - 18:19

L’OMS ha anunciat la posada en marxa d’un gran assaig clínic mundial per a comprovar quin és el tractament més eficaç contra el coronavirus 2019. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit que l’estudi està dissenyat per a generar dades sòlides i trobar el tractament adequat. De moment, la Covid-19 ja ha provocat més de 8.000 morts i 200.000 infectats.

L’estat espanyol i el francès, l’Argentina, Bahrain, el Canadà, l’Iran, Noruega, Sud-àfrica, Suïssa i Tailàndia han confirmat que participaran en aquest estudi, que es coneixerà com ‘Solidarity’. L’assaig inclou procediments simplificats per a permetre que fins i tot els hospitals que han estat sobrecarregats participin.

‘El primer assaig del vaccí ha començat, només seixanta dies després que la seqüència genètica del coronavirus fos compartida. Aquest és un assoliment increïble. Elogiem als investigadors de tot el món que s’han reunit per a avaluar sistemàticament les teràpies experimentals. Però múltiples assajos petits amb diferents mètodes poden no donar-nos la clara i forta evidència que necessitem sobre quins tractaments ajuden a salvar vides’, ha dit Tedros.

També ha elogiat el mètode de Corea del Sud per a combatre l’expansió del virus: ‘Van educar, van apoderar i van comprometre a les comunitats. Van desenvolupar una innovadora estratègia de proves i van ampliar la capacitat dels laboratoris. Van racionar l’ús de màscares. Van fer un exhaustiu rastreig de contactes i proves en àrees seleccionades i van aïllar els casos sospitosos en instal·lacions designades en lloc d’hospitals o a casa.’

Assaig pioner al Principat

Paral·lelament, dilluns va posar-se en marxa un assaig pioner al Principat amb 195 infectats, que tindrà els primers resultats d’ací a tres setmanes. Fins ara els estudis s’han centrat en tractaments pels casos greus i en un possible vaccí, però no s’ha estudiat el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). L’assaig pretén que els afectats no puguin transmetre el virus, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor