L’oli de la nova collita de l’Empordà es presenta a Figueres i a Girona

  • La producció d’Oli DOP de l'Empordà serà de 600.000 litres d'oli es preveu d'una qualitat excel·lent

VilaWeb

Redacció

09.12.2016 - 02:00
Actualització: 09.12.2016 - 12:43

Dissabte la Denominació d’Origen Protegit Oli de l’Empordà presentarà l’oli novell d’enguany a Figueres. L’acte es farà a la plaça de l’Escorxador i durant tot el matí s’hi podrà tastar i adquirir l’oli nou directament dels productors. A les 10.00 es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata i després, a migdia, una sessió de cuina en directe a càrrec de l’Escola d’Hostaleria de Figueres.

D’ací a un setmana, el dissabte 17, la DOP Oli de l’Empordà presentarà la nova collita a Girona. Durant tot el matí, a l’exterior del Mercat del Lleó, hi haurà un espai per a fer conèixer l’oli nou. S’hi podrà tastar i adquirir l’oli verge extra, i també participar en una acció solidària en què la DOP donarà cent litres d’oli al Banc dels Aliments.  El tast es farà acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona.

A més, per a promocionar l’oli de la nova collita, durant tot el mes de desembre se’n podrà trobar a les taules dels restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons: Cal Ros, Duc de l’Obac, el Celler de Can Roca, la Banyeta, la Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi i Egg Gastronomia.

La collita d’enguany
Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l’Empordà, preveu una collita reduïda com aquests darrer anys, d’uns quatre milions de quilos, que també serà inferior a la mitjana habitual. La minva d’enguany en la collita és deguda a l’excés de pluja durant la floració, però també l’ha afectat la sequera de l’estiu, que n’ha retardat la maduració i ha fet un oli més verd, és a dir, amb més qualitats organolèptiques. Per aquests motius, la producció de més de 600.000 litres d’oli es preveu d’una qualitat excel·lent.

La Denominació d’Origen Protegit Empordà
L’oli d’oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l’Empordà s’elabora a partir d’oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional arbequina. Es considera varietat principal Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que és present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que tenen un gust amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l’herba acabada de tallar i les nous. També poden aparèixer-hi aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, i una sensació final d’ametlla.

La zona de producció comprèn les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs del Gironès com ara Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens, i el Pla de l’Estany: Crespià, Esponellà i Vilademuls.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor