L”okupació’ de pisos socials preocupa a entitats del tercer sector

  • Aflora la problemàtica que no hi ha habitatge i manca resposta d'administracions

VilaWeb
Redacció
11.06.2017 - 11:14

Aflora la problemàtica que no hi ha habitatge i manca resposta d’administracions

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Entitats socials han vist incrementar-se les ‘okupacions’ o intents d”okupació’ de pisos destinats a habitatge social que gestionen a través de la fundació Hàbitat3, impulsada per la Taula d’Entitats del Tercer Sector, fet que els porta a augmentar la despesa en mesures de seguretat i a sortejar una gestió més difícil, alhora que “aflora la problemàtica que no hi ha habitatge” per a persones vulnerables.

En una entrevista d’Europa Press, el director d’Hàbitat3, Xavier Mauri, ha assenyalat que afronten aquesta situació amb una doble preocupació: d’una banda, una ocupació “entorpeix” l’activitat de l’entitat i retarda l’entrada d’una família vulnerable, i a més mostra la magnitud d’una problemàtica que no és puntual.

Entre les causes, veu l’augment de persones que han perdut la seva llar en desnonaments o per motius econòmics, i que no troben pisos a preu assequible: “La capacitat de l’administració és la que és, i de vegades no es pot donar la resposta que necessiten”, alhora que hi ha màfies que fan negoci de la misèria aliena, que obren els pisos i els venen o lloguen.

Les ‘okupacions’ s’han produït l’últim any en pisos buits d’entitats financeres a Barcelona, mentre que han hagut intents en altres poblacions: “Sobretot són els barris on hi ha més habitatges buits, que ha estat on hi ha hagut més desnonaments” i han estat més castigats per la crisi, com Ciutat Meridiana i el Besòs.

Actualment, la fundació té un pis okupat, en el qual hi ha una família amb la qual treballen els serveis socials, i han patit altres tres i fins a 15 intents –des de persones que arriben a entrar però romanen poc temps abans de ser detectades, fins a panys forçats–.

Mauri ha subratllat que per evitar aquestes ‘okupacions’ han d’incrementar la despesa per pis amb un mínim de 1.500 euros en alarmes i altres mesures –en un cas van haver de posar un vigilant durant tres dies–, i ha afegit que tenir un pis ‘okupat’ també significa deixar de tenir ingressos del lloguer social i assumir despeses a recuperar l’habitatge –en gestions de l’entitat i judicials–, amb prop de 10.000 euros de despesa per pis.

Quan es produeix una ‘okupació’, la fundació valora la situació i quan es tracta de persones vulnerables inicia una mediació, alhora que informa als ajuntaments, per si poden aportar solucions.

“Tractem de fer el menor mal possible a les persones”, i en un cas van aconseguir que s’anessin voluntàriament, però en uns altres han obert processos judicials, i en un en el qual no hi havia menors ni va haver-hi acord, van arribar a fer-los fora.

Mauri ha afegit que si es canvia la regulació per facilitar el desnonament, aquesta hauria d’anar de la mà d’una millora de la situació de les famílies vulnerables: “Hi ha necessitat d’habitatge i no hi ha suficients recursos”, i ha afegit que hauria d’augmentar-se el parc d’habitatge assequible, ja sigui públic o privat.

SITUACIONS “CRONIFICADES”

L’entitat compta amb 340 habitatges, entre els quals hi ha un 80% de particulars, i en els quals atenen a 1.050 persones en situació d’exclusió social i amb pocs recursos, amb problemàtiques com a discapacitats, problemes de salut mental, joves extutelats i persones ‘sense sostre’, entre altres col·lectius.

“Estem veient situacions cada vegada més cronificades. Hi ha gent que porta molt temps en atur i sense treball, i això al final els porta a altres problemes, de salut i de salut mental”, i cada vegada tenen més dificultats per trobar treball i es veuen més exclosos del mercat laboral.

L’entitat ha mercat en l’últim any 16 habitatges acollint-se al tempteig i retracte que recull un decret aprovat pel Govern al març de 2015, amb pisos procedents d’execucions hipotecàries posteriors a abril de 2008, sent la primera entitat social en tot l’Estat a comprar habitatges a través d’aquest sistema.

Preveuen arribar a 20 pisos en els propers mesos, i Mauri ha felicitat a l’Executiu català per fer aquesta mesura i per comprar també pisos, de la mateixa forma en la qual han fet alguns ajuntaments: “Sí que trobem a faltar que hi hagi un suport perquè tinguem més recursos per poder comprar”, amb ajudes parcials que tindrien un efecte multiplicador.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor