L’ocupació dels centres d’acolliment d’animals augmenta un 16% en 10 anys

  • L'abandonament disminueix un 9,6% però els centres han recollit un 2,32% més d'animals

VilaWeb
Redacció
03.08.2017 - 16:21

L’abandonament disminueix un 9,6% però els centres han recollit un 2,32% més d’animals

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

L’ocupació dels centres d’acolliment d’animals abandonats ha augmentat un 16% en 10 anys, passant de 8.459 animals el 2005 fins als 9.856 el 2015, en un període en el qual el nombre de centres s’ha mantingut estable.

Les dades formen part d’un estudi sobre l’abandonament d’animals de companyia a Catalunya que ha comparat la situació entre 2005 i 2015, elaborat per Agents Rurals i Càtedra Fundació Affinity de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), presentat aquest dijous en roda de premsa.

Han comparat una anàlisi del 2005 –el primer del qual hi ha dades– amb un altre del 2015, mitjançant una enquesta a 120 centres dels quals han respost 106 –casualment la mateixa xifra que fa 10 anys encara que hi ha hagut obertures i tancaments–, la qual cosa indica que s’acullen més animals en el mateix nombre de centres: “Podria ser que haguessin ampliat les instal·lacions en aquest període, però també que estiguin donant menys espai a cada animal”, ha alertat la coautora de l’estudi, la investigadora de la UAB Paula Calvo.

De fet, el director de la Càtedra Fundació Affinity, Jaume Fatjó, ha afirmat que es disposa de les eines per analitzar “quin és el nivell de felicitat que tenen aquests animals i probablement les respostes que tindrem no ens agradaran”.

MENYS ABANDONAMENTS PERÒ MÉS ARRIBADES

Aquest augment s’ha produït malgrat el descens dels abandonaments: 22.215 animals de companyia van ser abandonats en Catalunya el 2015, mentre que el 2005 van ser 24.600, un descens del 9,6%, però en canvi han arribat als centres un 2,32% més d’animals –de 28.457 el 2005 a 29.119 el 2015–, cosa a què ha contribuït un augment d’entrades de gats, que han pujat un 10,5%.

“El principal motiu és el de les ventrades indesitjades. Convé insistir en l’esterilització”, ha demanat Calvo, que ha considerat positiu el descens dels sacrificis –ha baixat un 14% en gossos i un 21% en gats–.

Això no ha estat compensat suficientment amb les adopcions –pugen un 7% en gossos i un 15% en gats– ni la recuperació per part del mateix propietari –un 13% més en gossos i un 4% en gats– amb què “les dades segueixen sent alarmants perquè ni l’adopció ni la recuperació pugen espectacularment, i els animals es van acumulant als centres”.

SENSACIÓ D’IMPUNITAT

Només un 24% de gossos i un 5% de gats trobats el 2015 portaven xip, un petit augment d’un 7% i un 4% respectivament: “Al llarg de 10 anys les campanyes per censar i identificar han tingut resultats mínims. Segueixen havent-hi molts animals sense xip, i a més hi ha una sensació d’impunitat, perquè tenir xip no dissuadeix de l’abandonament.

El cap de la Secció de Protecció dels Animals de Companyia de la Conselleria de Territori i Sosteniblidad, Ignasi Rodríguez, ha secundat les seves paraules: “La impunitat no és una sensació, sinó que és una realitat. No li passa res a qui abandoni un animal. Per això hem fet un canvi en el règim sancionador”.

Abans la responsabilitat de les sancions residia en la Generalitat, i des de març ha passat als municipis de més de 10.000 habitants, una mesura que ha qüestionat des del públic la membre del departament d’animals domèstics de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada), Alba Jornet, que ha assegurat que això no solucionarà el problema i falten recursos per fer-li front.

El mateix estudi indica una falta de recursos públics en aquests centres, i especialment dels Ajuntaments, Consells Comarcals i Diputacions; el mateix vicepresident de la Diputació de Barcelona –participant en l’estudi–, Dionís Guiteras ha lamentat que, a diferència d’altres serveis que presten els ajuntaments, “l’acolliment d’animals és obligatòria però no hi ha els recursos necessaris per atendre’ls”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor