L’ocupació d’Alep per part d’un grup rebel islamista ressuscita la guerra civil a Síria

  • Tahrir al-Xam, l'antic Front al-Nusra, ha llançat una ofensiva llampec que ha sorprès les tropes de Baixar al-Àssad

VilaWeb
Combatents de Tahrir al-Xam posen dalt d'un tanc abandonat per l'exèrcit sirià després d'haver pres el control de la ciutat de Maarat al-Numan (fotografia: Bilal Al Hammud).

The Washington Post

01.12.2024 - 21:40

Els rebels sirians han conquerit la ciutat d’Alep, fins ara controlada pel govern, en una ofensiva sorprenent, que ha aconseguit per primera vegada en gairebé una dècada que els insurgents traspassin els límits de la ciutat més gran del país. Ara avancen cap al sud i així presenten el desafiament més seriós per al president Baixar al-Àssad de fa anys.

L’assalt fulgurant del cap de setmana ha estat dirigit per Hai’at Tahrir al-Xam (HTX), un grup rebel islamista amb base a la província d’Idlib, al nord-oest de Síria.

Tots dos bàndols van dir ahir que havien aconseguit avenços difícils de verificar independentment. L’exèrcit sirià diu que les seves tropes a la província d’Hama, al sud-oest d’Alep, s’han enfrontat als rebels “i han evitat que avancessin” després d’haver rebut més personal, armes i equipament per a reforçar les línies de defensa. L’exèrcit també diu haver assegurat “unes quantes zones” a la província d’Hama.

Mentrestant, HTX diu que ha pres l’acadèmia militar a Alep, considerada l’única àrea de la ciutat que encara era sota control governamental.

Dissabte, els rebels van prendre el control de la major part d’Alep, mentre milers de civils fugien. Els rebels, que avancen cap al sud provinents d’Idlib, semblen haver recuperat unes quantes poblacions que havien perdut a mans del govern sirià el 2020.

Aquest assalt fulgurant encapçalat per Tahrir al-Xam redibuixa bruscament les línies del front de la guerra civil, que ja fa tretze anys que dura, i amenaça amb un nou període de confrontació violenta amb el president sirià, Baixar al-Àssad.

Combatents de Tahrir al-Xam resen a Alep, Síria, dissabte, després d’una gran ofensiva de les forces rebels començada el 27 de novembre, que els ha permès de capturar la segona ciutat més gran del país (fotografia: Mohammed Al-Rifai).

La guerra civil siriana havia disminuït d’intensitat aquests darrers anys, però el país encara restava dividit. HTX controla parts de la província d’Idlib, prop de la frontera amb Turquia. Més grups rebels aliats amb Turquia controlen zones del nord i els combatents kurds, amb suport dels Estats Units, dominen part de l’est del país. El govern d’al-Àssad rep suport militar de Rússia i l’Iran.

El govern sirià va recuperar Alep del control rebel l’any 2016, després d’un setge i una ofensiva sagnants d’uns quants mesos, en què van rebre el suport de l’aviació russa. Aquest moment va marcar un punt d’inflexió en la guerra civil a favor d’al-Àssad.

L’ofensiva rebel, que va començar dimecres, s’ha llançat mentre la regió continua centrada en les guerres d’Israel contra Hamàs a Gaza i l’Hesbol·là al Líban. Israel ha bombardat Síria repetidament aquest darrer any i alguna vegada ha atacat efectius iranians i de l’Hesbol·là.

Segons Geir O. Pedersen, enviat especial de l’ONU a Síria, desenes d’aquests atacs israelians han impactat en zones residencials, fins i tot al cor de Damasc. Aquest darrer mes ha estat “la campanya d’atacs aeris israelians més ràpida i àmplia dels darrers tretze anys”, diu. El Post ha comptabilitzat almenys setanta atacs israelians a Síria aquest darrer any.

No és clar quin paper, si és que n’hi ha cap, han tingut aquests bombardaments israelians en la decisió dels rebels sirians d’actuar i llançar l’ofensiva. Un portaveu d’HTX no va respondre a la petició de fer-ne un comentari.

Els mitjans israelians van informar divendres que el primer ministre Benjamin Netanyahu tenia previst de convocar una reunió excepcional del seu gabinet de seguretat per discutir els esdeveniments a Síria.

Muhàmmad Baixir, primer ministre de l’òrgan de govern amb el suport d’HTX a Idlib, va dir dijous que l’ofensiva era motivada pels atacs del govern sirià a “zones segures, que havien causat el desplaçament de desenes de milers de civils”. L’objectiu, va dir, era “eliminar l’origen del foc de l’enemic criminal” i retornar els civils a casa seva.

Turquia, que dóna suport als grups rebels sirians, però ha intentat sense èxit de normalitzar les relacions amb al-Àssad, va dir que “mantenir la calma a Idlib i la regió adjacent” era una prioritat. El govern turc ha actuat amb força aquests darrers anys per evitar l’entrada de refugiats sirians, ha construït un mur fronterer i ha negociat amb Rússia i l’Iran per posar fi al conflicte.

“En unes quantes plataformes internacionals hem vist que els atacs recents a Idlib havien arribat a un nivell que minava l’esperit i l’aplicació dels acords d’Astanà i que hi havia hagut un gran nombre de víctimes civils”, ha dit el Ministeri d’Afers Estrangers turc en un comunicat aquest cap de setmana.

Les autoritats i els responsables mèdics a Idlib van informar d’uns quants atacs aeris sirians rere les línies rebels dijous i divendres. Els Cascos Blancs, un grup de defensa civil, van informar que uns quants civils havien mort en atacs a l’oest d’Alep dijous i a la ciutat d’Idlib divendres.

Almenys quatre persones van morir també i unes quantes van ser ferides quan una “organització terrorista” va bombardar la Universitat d’Alep, segons que va explicar la televisió estatal siriana divendres.

HTX, el grup rebel que ha desencadenat l’ofensiva, és un antic afiliat d’al-Qaida que ha atret molts extremistes estrangers. Conegut anteriorment com el Front al-Nusra, es va fer famós fa més d’una dècada com el grup de combat més potent entre els que intentaven enderrocar al-Àssad. Aquests darrers anys, el grup s’ha redefinit, ha trencat vincles amb al-Qaida, ha apartat els membres més extremistes i ha proporcionat serveis a la població civil d’Idlib.

Mentre els combatents del grup ocupaven Alep divendres, el cap d’HTX, Abu Muhàmmad al-Julani, els va instar a “ser misericordiosos, amables i gentils amb la gent”. Els combatents havien de “calmar els nervis del nostre poble de totes les sectes”, una referència a la història d’agressions del grup contra els cristians i els xiïtes.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor