L’OCDE insta Espanya de tractar la falta d’habilitats digitals i l’ús de la tecnologia en empreses

  • L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha incidit que la falta d'habilitats digitals; l'ús de la tecnologia, especialment per part de les pimes; la privadesa, la seguretat i la innovació són alguns dels aspectes en què ha de treballar Espanya per aconseguir avançar en al digitalització del país i de la seva economia.

VilaWeb
Redacció
04.09.2017 - 19:36

SANTANDER, 4 (EUROPA PRESS)

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha incidit que la falta d’habilitats digitals; l’ús de la tecnologia, especialment per part de les pimes; la privadesa, la seguretat i la innovació són alguns dels aspectes en què ha de treballar Espanya per aconseguir avançar en al digitalització del país i de la seva economia.

En declaracions als mitjans després de participar a la 31a Trobada de l’Economia Digital i les Telecomunicacions organitzada per Ametic i el Banc Santander, el director adjunt de Ciència, Tecnologia i Innovació de l’OCDE, Dirk Pilat, ha remarcat que Espanya ho ha fet “molt bé” en alguns aspectes com la infraestructura de fibra, però hi ha uns altres als quals ha de fer front.

En concret, ha alertat de la falta d’habilitats digitals, un problema al que s’enfronten tots els països, però en què Espanya potser té una bretxa més gran que altres economies europees. Així, ha afegit que aquest camp és en què Espanya ha de treballar més per assegurar que la gent pot utilitzar la tecnologia i que sàpiga com usar-la.

En aquesta línia, ha assenyalat que una altra qüestió a tractar és l’ús de la tecnologia en les empreses, que tenen accés en gran mesura a la banda ampla, però que no saben quin ús fer d’aquesta. Pilat ha remarcat que aquest és un tema en què Espanya ha de treballar, però en el qual és difícil fer recomanacions concretes.

Al seu parer, aquesta situació es deu tant a la falta d’habilitats com d’innovació, un camp on Espanya “pot fer-ho millor” en termes d’inversió en R+D, ja que, encara que sigui elevat, probablement no és suficient perquè les empreses innovin.

En concret, s’ha referit a la importància que les petites i les mitges empreses “no es queden enrere”, ja que per a elles és més difícil dur a terme la transformació digital necessària que per a les grans companyies o per a aquelles que ja han nascut al món digital.

Per això, ha afegit que és necessari ajudar aquestes empreses, que no tenen gent amb el mateix nivell de talent digital, a tenir accés al coneixement i al fet que puguin competir en els mateixos termes. Tot i així, ha reconegut que algunes “no ho aconseguiran” i seran substituïdes per unes altres que generaran nous llocs de treball.

MAJOR PRIVADESA I SEGURETAT

D’altra banda, ha assenyalat que un altre punt que s’ha de tractar a Espanya sobre el futur de la tecnologia és tot el relacionat amb la privadesa, la seguretat o la confiança, qüestió en què s’ha fet molt treball en l’àmbit europeu. Respecte a això, ha incidit que al final l’èxit del procés de la digitalització dependrà de si la gent i les empreses confien en la tecnologia.

Pilat també ha ressaltat que la fibra ha d’arribar realment a tothom, ja que és la tecnologia que millor funciona si tothom la usa. “Quanta més gent estigui connectada, millor li anirà a Espanya com a país”, ha afegit.

Preguntat per l’impacte de la regulació en el nou entorn digital, Pilat ha reconegut que és una qüestió “difícil” trobar un equilibri, ja que és igual de dolent regular molt “ràpid”, perquè no permet els canvis que poden succeir, que “triga molt”.

En aquest context, ha advocat per ser “una mica flexible” en aquest procés i no regular “molt ràpid” per deixar espai per al canvi i l’experimentació, com ja fan alguns països, perquè no és possible saber com funcionarà la tecnologia i només que tot canvia molt ràpid i és disruptiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor