Localitzen el possible port industrial romà del planter del Mèdol (Tarragona)

  • Investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Icac) han localitzat el possible port del planter romà del Mèdol en la Roca Plana (entre la Platja Llarga i Punta de la Móra, Tarragona), ha informat aquest dijous el centre en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
01.06.2017 - 15:02

TARRAGONA, 1 (EUROPA PRESS)

Investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (Icac) han localitzat el possible port del planter romà del Mèdol en la Roca Plana (entre la Platja Llarga i Punta de la Móra, Tarragona), ha informat aquest dijous el centre en un comunicat.

“Es tractaria del primer moll pròpiament industrial d’època romana detectat a Catalunya” i un dels pocs de l’Occident mediterrani, de gran importància per a l’arqueologia, ha destacat l’Icac.

Les evidències trobades són les retallades artificials de la roca, especialment el costat septentrional del moll, que conformen un tall rectilini d’uns 40 metres de longitud; encaixos quadrangulars en el moll per a grues de càrrega; i un carreu de pedra del Mèdol abandonat.

Altres indicis que reforcen aquesta idea són la presència d’un jaciment romà a 150 metres del moll, a la platja Calabecs, amb abundant ceràmica del segon terç del segle I dC, que coincideix amb un dels moments àlgids d’explotació del planter i amb la construcció dels monuments principals provincials de l’acròpoli de Tarraco.

També ho indicaria el fet de la proximitat amb el planter del Mèdol, situada a solament un kilòmetre de distància, i amb un camí bastant pla, on només cal salvar un suau desnivell de deu metres d’altura en els últims 300 metres.

El moll configura un petit port d’uns 50 metres de longitud i de cinc metres d’ample, i en bona part es troba sota l’aigua a causa de l’ascens del nivell del mar en els últims 200 anys.

Segons l’Icac, el període d’explotació del planter del Mèdol se situa entre el segles II aC i II dC, i aquesta és la cronologia que hauria d’atribuir-se a la infraestructura.

METODOLOGIA

La metodologia d’aquesta investigació, que completa l’excavació de l’Icac al Mèdol el 2013, ha consistit a reconèixer el sector de la costa, prestant especial atenció a les retallades artificials de la roca i a possibles retallades antigues per encaixar elements de fusta.

Els investigadors han realitzat un aixecament topogràfic de tot el sector a més de la documentació fotogràfica, i han estudiats els corrents marins i els vents per comprovar la idoneïtat de la infraestructura des del punt de vista de la navegació.

La prospecció ha comptat amb un equip d’arqueòlegs, un geòleg i un topògraf sota la direcció de Jordi López, de l’Icac, i Anna Gutiérrez, d’Iramat-CRP2A-Université de Bordeaux Montaigne.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor