L’observatori per a la reforma electoral proposa llistes paritàries i rebaixar al 3% l’accés a les Corts Valencianes

  • El grup de treball detecta elements que generen desproporcionalitat territorial i de gènere així com infrarepresentació o exclusió d’opcions polítiques

VilaWeb

Redacció / ACN

26.02.2016 - 14:33
Actualització: 26.02.2016 - 14:34

L’Observatori per a Reforma Electoral valenciana proposa l’obligació que els partits concorrin a les eleccions a les Corts amb llistes cremallera paritàries i rebaixar al 3% el llindar per obtenir representació, que en l’actualitat se situa en el 5%. Així ho ha comunicat la vice-presidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, en la conferència de premsa posterior al ple del Consell, celebrada a Castelló de la Plana, on ha comunicat que el govern valencià ha estat informat dels resultats dels treballs de l’Observatori. Una vegada que el Consell ha estat informat del contingut de l’informe, aquest es traslladarà a la Comissió especial d’estudi sobre la possibilitat d’una àmplia reforma de l’estatut, creada a les Corts.

L’observatori ha analitzat durant tres mesos l’actual model electoral, detectant elements que generen desproporcionalitat. Entre altres, el document destaca la qüestió territorial, la diferència de vots que són necessaris per assolir representació i el nombre mínim d’escons per circumscripció com factors que produeixen infrarepresentació, quan no exclusió, d’algunes opcions polítiques i sobrerepresentació d’altres.

Segons l’Observatori, una altra disfunció de l’actual model electoral valencià és que l’actual política de quotes tan sols garanteix fins a cert punt la presència equilibrada de dones i homes en les llistes electorals, el que no s’ha traduït en un augment paritari de la presència de dones a les Corts.

Entre les reformes plantejades , l’Observatori proposa que el nou model permeti que tots els vots tinguin, en la mesura del possible, el mateix valor; que els electors disposin de més capacitat de decisió per elegir els seus representants (amb llistes desbloquejades o llistes obertes); que el resultat de les urnes permeti configurar unes Corts que garanteixin la governabilitat; representació territorial equilibrada; major legitimitat al sistema i representació paritària en les Corts.

Pel que fa al vot dels residents a l’estranger, la proposta inclou diverses mesures encaminades a pal·liar els efectes d’un sistema de votació, l’anomenat vot pregat, que ha provocat desmotivació en els electors, així com instar al legislador estatal per a la seva modificació.

L’Observatori proposa revisar les funcions dels diferents actors dels processos electorals, especialment de la Junta Electoral valenciana, i millorar el funcionament i la coordinació de les diferents juntes provincials.

Finalment, el document proposa l’actualització dels imports previstos per a les subvencions a les formacions polítiques, l’establiment de límits a les despeses de publicitat i una nova regulació del procediment de comptabilització despeses i nous terminis de fiscalització.

L’Observatori està presidit pel director general de Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, José García Añón, integrat per representants de la conselleria de Justícia, de la de Transparència i de l’Advocacia de la Generalitat, així com quatre catedràtics experts en la matèria: José Manuel Pavía Miralles, catedràtic de Mètodes Quantitatius de la Universitat de València; Rosario García Mahamut, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Jaume I; Joaquín Martín Cubas, professor de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València, i Pablo Oñate Rubalcaba, catedràtic de Ciència Política.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor