L’Observatori Fabra recupera el seu aspecte original després d’obres de restauració

  • L'Observatori Fabra ha recuperat el seu aspecte original després de sis mesos de treballs que han servit per restaurar l'estuc de l'entrada, simular a la pedra de Montjuïc, recuperar la ceràmica original del perímetre de sota la cúpula i canviar les 50 rodes del mecanisme de rotació de la cúpula.

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 19:06

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

L’Observatori Fabra ha recuperat el seu aspecte original després de sis mesos de treballs que han servit per restaurar l’estuc de l’entrada, simular a la pedra de Montjuïc, recuperar la ceràmica original del perímetre de sota la cúpula i canviar les 50 rodes del mecanisme de rotació de la cúpula.

Els treballs són fruit de l’aliança de l’Obra Social La Caixa i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona per a la conservació i divulgació científica de l’observatori, ha informat l’entitat bancària aquest dilluns en un comunicat.

El president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Ramon Pasqual, i el director de l’Àrea d’Investigació i Coneixement de l’Obra Social La Caixa, Jordi Portabella, han presentat la restauració del quart observatori més antic del món, que segueix actiu i que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2014.

Inaugurat el 1904, l’edifici modernista és obra de l’arquitecte Josep Domènech i Estapà, i als seus 100 anys s’ha fet una restauració en profunditat centrada en la cúpula i els seus mecanismes, la façana, les finestres i el camí d’accés.

Pasqual i Portabella han presentat la restauració en el marc de la inauguració del programa ‘Sopars amb estrelles’ de divulgació científica de l’astronomia, meteorologia i sismologia, que ha engegat la seva XIV edició.

En la cúpula, de deu metres de diàmetre, s’han reparat les plaques metàl·liques que la formen i s’ha repintat tant per dins com per fora.

El motor que fa girar el telescopi s’ha substituït per un motor pas a pas que proporciona més fiabilitat, i la façana principal s’ha netejat amb àrids.

A més, s’han renovat i substituït 95 finestres de l’observatori, com les persianes, i s’han substituït les portes exteriors, excepte la principal, que s’ha restaurat.

HISTÒRIA DE JOSEP COMAS

L’astrònom Josep Comas va ser el primer director de l’Observatori Fabra, i va aconseguir descobrir 11 asteroides –entre els quals es troba Hispània, el primer descobert a Espanya– i dos cometes.

Les observacions meteorològiques sistemàtiques i contínues es van iniciar al setembre del 1913, de manera que es tracta d’un dels pocs observatoris que disposen de cent anys d’observacions continuades, sense cap interrupció des del mateix punt.

A més de l’activitat científica, l’observatori té la missió de conservar el patrimoni arquitectònic format per l’edifici i el seu entorn, així com el patrimoni botànic, que recentment s’ha enriquit amb una guia que recull 30 espècies vegetals incloses en un itinerari públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor