L’Observatori Desc creu que l’índex de referència de preus del lloguer és insuficient

  • L'Observatori Desc, entitats i persones que defensen els drets civils i polítics, creu que l'Índex de Referència de Preus de Lloguer, presentat aquest dijous per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, és una eina que "es queda curta", ja que ha d'anar més enllà de constatar que hi ha lloguers impossibles.

VilaWeb
Redacció
23.06.2017 - 14:30

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

L’Observatori Desc, entitats i persones que defensen els drets civils i polítics, creu que l’Índex de Referència de Preus de Lloguer, presentat aquest dijous per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, és una eina que “es queda curta”, ja que ha d’anar més enllà de constatar que hi ha lloguers impossibles.

Després de l’anunci d’aquest índex, que té com a objectiu dotar de transparència el mercat del lloguer i donar eines per moderar els increments desproporcionats de les rendes, l’Observatori Desc ha emès un comunicat aquest divendres on presenta quatre motius pels quals aquesta eina “es queda lluny de tenir impacte en els preus”.

A més, l’observatori afirma que per frenar la bombolla del lloguer i evitar les seves “greus conseqüències” és necessari adoptar mesures efectives i consensuades amb tots els agents implicats.

En primer lloc, l’Observatori Desc considera que l’índex no afavorirà una baixada de preus dels lloguers, sinó que tindrà un impacte limitat, ja que, “la problemàtica no recau en la falta de dades sobre els preus disponibles sinó en l’absoluta desproporció d’aquests comparats amb els ingressos de la ciutadania”.

L’organisme també ha criticat la metodologia utilitzada per elaborar l’índex perquè aquest ha treballat a partir de preus de mercat que ja han expulsat els veïns dels seus barris, quan, segons apunten en el comunicat, l’índex hauria d’establir un correctiu sobre la base de la renda familiar disponible dels municipis o dades socioeconòmiques com les xifres de l’atur.

A més, l’observatori creu que establir un índex de referència, que dóna xifres orientatives, és insuficient en el context actual d’abús immobiliari i processos d’especulació: “Tenint en compte que el lloguer d’un habitatge constitueix un negoci amb un dret bàsic, les mesures en aquest camp haurien de ser de foment però especialment de penalització”.

Finalment, la plataforma, que també critica que l’elaboració de l’índex no ha comptat amb la participació de la societat civil, crida a regular de manera urgent elements com la curta durada dels contractes o l’augment del preu, així com l’estat de l’habitatge, l’expeditiu i poc garantista desnonament per impagament o les garanties i fiances desproporcionades, han apuntat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor