L’obra de Vivian Maier, la fotògrafa més misteriosa, arriba a Barcelona

  • La Fundació Foto Colectània mostra a ‘Vivian Maier. In Her Own Hands’ una vuitantena d’instantànies inèdites

VilaWeb
Redacció
18.06.2016 - 02:00

L’any 2007 un investigador de Chicago va comprar en una subhasta de barri una colla de fotografies que li van cridar l’atenció entre les pertinences abandonades d’una anciana anomenada Vivian Mayer. Aquesta misteriosa dona, que estava a punt de morir, havia dedicat gran part de la seva vida a fer fotografies i guardava una obra extraordinària formada per més de 120.000 negatius, films casolans i enregistraments sonors. Arran de la troballa, el nom de Vivian Maier va abandonar l’anonimat i es va convertir en tot un referent del món de la fotografia.

Ara la Fundació Foto Colectània de Barcelona li dedica una exposició que es pot veure fins al 10 de setembre. Es diu ‘Vivian Maier. In Her Own Hands’ i aplega una vuitantena d’imatges entre fotografies en blanc i negre, amb color i algunes filmacions en súper 8. A més la gran majoria són inèdites perquè han estat revelades a posteriori, a partir del miler de negatius que la fotògrafa tenia arxivats. Les imatges mostren escenes de carrer de les ciutats de Chicago i Nova York i van ser preses entre 1950 i 1980.

De fet l’street-photography és la gran especialitat de Maier, el que li va permetre desenvolupar un llenguatge fotogràfic basat en l’observació discreta i silenciosa del món que l’envolta. Les seves escenes capten de manera espontània les singularitats dels Estats Units més urbans de la segona meitat del segle XX amb un gran sentit de la composició, de la llum i de l’entorn, mostrant una gran habilitat per comunicar tant l’humor com la tragèdia.

Vivian Maier, una fotògrafa misteriosa

Nascuda a Nova York de mare francesa i pare austrohongarès, Maier va treballar de mainadera durant quaranta anys. Dedicava el seu temps lliure a fer fotografies que després amagava gelosament dels ulls dels altres. La seva vida és un misteri. Es diu que va morir en la més absoluta pobresa vivint al carrer durant un temps, fins que els nens que havia cuidat li van comprar un apartament i van pagar les seves factures fins que es va morir el 2009.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor