13.01.2017 - 02:00
Pere Català i pic és un fotògraf i cartellista principalment conegut per la seva obra de 1936 ‘Aixafem el feixisme‘. Però s’acaba d’inaugurar una exposició retrospectiva al Museu de Valls que vol difondre altres facetes no tan conegudes de la seva vida personal i professional. La mostra es diu ‘Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda‘ i la conformen 35 quadres representatius dels diferents moments del període productiu de l’artista, entre 1915 i 1960. A més l’exposició es troba a l’històric edifici de la Biblioteca Popular de Valls, la primera creada per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1918.
Va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, activista de la pàtria, foto-tècnic publicitari, articulista i professor, creador del Comissariat de Propaganda, fotògraf industrial i artístic, alguerista, sardanista i un viatger incansable. A més va ser el pare d’una gran nissaga de fotògrafs de renom: Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca. Tot això va ser el vallenc Pere Català i Pic, un dels exponents més importants de la fotografia catalana.
Ara la població on va néixer li dedica una mostra que no només se centra en el seu vessant professional sinó que també explica la quotidianitat de l’ofici i ressegueix la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual. L’exposició, que es pot veure fins al 12 de març, es divideix en tres etapes ben diferenciades: ‘1915-1932. Cal retratista, a Valls’; ‘1932-1939. La República i la Guerra, a Barcelona’ i ‘1939-1971. Postguerra, industrialització, literatura’. D’aquests moments es fa especial èmfasi en les seves idees sobre patrimoni, modernitat, avantguarda, publicitat i fotomuntatge.