L’Obra Cultural Balear posa al mateix nivell Armengol i Bauzá en qüestions lingüístiques

  • L'entitat reclama una rectificació al govern i afirma que no exigir el requisit al personal sanitari equival a eliminar-lo

VilaWeb
Esperança Camps Barber
31.01.2023 - 12:56
Actualització: 31.01.2023 - 22:48

L’Obra Cultural Balear ha emès un duríssim comunicat on qualifica d’inacceptable el menyspreu del Govern de les Illes Balears cap al català. L’entitat exigeix que garanteixi el dret dels ciutadans a adreçar-se a l’administració en qualsevol de les dues llengües oficials, el català o el castellà. “L’IBSALUT ha optat per una exempció salvatge dels coneixements de català per estabilitzar 2.283 places de personal mèdic i d’infermeria, sense demanar-los coneixements de català ni ara, ni d’aquí a dos anys, ni mai.”

L’OCB qualifica de lamentable que, en sanitat pública, el Govern de Francina Armengol es posi al mateix nivell que l’ex-president José Ramon Bauzá. Per això exigeixen una rectificació. “No exigir el requisit equival a eliminar-lo, diuen. “No ens volem resignar a ser ciutadans de segona a la nostra terra”.

L’entitat, impulsada ara fa seixanta anys per Francesc de Borja Moll, considera que s’aplica l’exempció d’una manera contrària a la llei, perquè és una figura restringida als casos en què la falta de personal posa en perill l’assistència.

“L’exempció s’aplica de manera massiva i indiscriminada, al cent per cent de les places de totes les especialitats i categories de medicina i infermeria”, s’insisteix a la nota. L’OBC entén que fent això es castiga els ciutadans que veuen vulnerats els seus drets lingüístics. I també es discrimina el personal sanitari interí que al llarg dels darrers anys sí que s’han esforçat a estudiar i entendre el català.

Crisi al govern

La decisió de la conselleria de salut de les Illes, en mans del partit socialista, de no exigir cap coneixement de català en el procés de consolidació de places, ha provocat una crisi amb els socis de Més per Mallorca i Unides Podem. En el repartiment de responsabilitats, és una persona de Més qui ostenta la direcció general de Política Lingüística, i acusa els socis d’haver pres la decisió sense tenir en compte la seva opinió.

Ara fa una setmana van deixar entreveure que si el PSOE no rectificava, prendrien mesures com ara abandonar aquesta responsabilitat. També van demanar a la presidenta, que és qui té la facultat de fer-ho, que convoqui el Consell Social de la Llengua Catalana. Després d’unes hores en què Armengol s’hi va negar, finalment l’ha convocat per a demà a les set de l’horabaixa.

Davant aquest nou escenari, Més ha ajornat la presa de qualsevol decisió a veure si en el si d’aquest òrgan consultiu hi ha un canvi de postura del PSOE.

L’Obra Cultural Balear, que també va demanar la reunió del ple, considera impropi que la qüestió de la llengua a la sanitat quedi relegat al darrer punt de l’ordre del dia en comptes de fer una sessió monogràfica. L’Obra també demana que sigui Francina Armengol qui presideixi el ple i que hi assisteixi la consellera de salut, Patricia Gómez.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor