27.03.2024 - 17:47
|
Actualització: 27.03.2024 - 22:41
L’Obra Cultural Balear (OCB) denuncia que l’eliminació del requisit de català dels llocs de feina de l’Ajuntament de Palma és “una ruptura unilateral dels consensos a Cort sobre els usos lingüístics institucionals des de fa quaranta anys”, i avisa que plantaran cara judicialment. El seu president, Antoni Llabrés, recorda que la llei de normalització lingüística estableix que la llengua pròpia de les Illes, el català, és també la pròpia de les seves institucions. I no és l’única norma que ho estableix: “Ho reitera la llei de capitalitat de Palma i, a més, el reglament de normalització lingüística de l’any 1987 aprovat per unanimitat estableix que el català és la llengua usual de l’administració municipal.”
El ple de Cort ha aprovat una proposició de Vox que demana d’analitzar abans de l’1 de juliol cada lloc de feina de l’ajuntament per a veure quins, sota el seu criteri, han de mantenir el requisit de català per a accedir-hi, i en quins poden rebaixar-ho a mèrit. Per a Llabrés, que s’acabi eliminant l’exigència de saber català comportarà que l’administració no funcioni en normalitat en aquesta llengua. “A més, els ciutadans de Palma no podran exercir amb comoditat els seus drets lingüístics de comunicar-se amb l’administració i de ser resposts en la seva llengua de preferència, en aquest cas, el català”, afegeix.
L’OCB diu en un comunicat que estaran a l’aguait per a presentar les accions judicials necessàries per a blocar els canvis legislatius per a rebaixar els criteris de selecció de personal referents al coneixement del català, i avisen: “Cap agressió a la llengua catalana no quedarà sense resposta.”
“L’OCB reclama a Jaime Martínez que no surti del marc estatutari i legal en matèria lingüística i no es deixi arrossegar per l’extrema dreta antimallorquina en les seves polítiques d’odi contra la llengua catalana”, afegeixen.