16.11.2016 - 22:00
|
Actualització: 16.11.2016 - 23:31
Després del xoc jurídic i polític per l’obertura de l’Ajuntament de Badalona el dia de la Hispanitat, es va començar a parlar d’una acció multitudinària d’àmbit municipal amb la mirada posada al 6 de desembre, dia de la constitució espanyola. El 12 d’octubre van ser una quarantena els municipis que van treballar i no van fer el festiu d’àmbit estatal. Tanmateix, l’atenció mediàtica se la va endur Badalona, perquè la denúncia del PP va activar l’actuació judicial i la citació dels responsables municipals al jutjat. Quant al 6 de desembre, l’acció coordinada encara no s’ha tractat formalment en les entitats sobiranistes i els partits no s’acaben de posar d’acord.
Les precaucions de l’AMI
L’entitat que s’ocupa de les actuacions dels municipis en el procés independentista, l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI), encara no ha estudiat la possibilitat d’aquesta acció conjunta. Segons que ha pogut saber VilaWeb, l’obertura dels ajuntaments ha estat motiu de conversa informal entre alguns representants de l’entitat, però fins demà no és previst que se’n parli formalment.
La presidenta de l’AMI, Neus Lloveres, deixa clar que cal el màxim consens i preparació per a dur a terme aquesta proposta. Considera que és lògic debatre sobre l’obertura del 6-D després de la repercussió que va tenir el fet que alguns ajuntaments treballessin el 12 d’octubre passat. En aquest sentit, diu que l’entitat cercarà la màxima seguretat jurídica en la proposta.
El govern, sense consigna, i el parlament, tancat
Per una altra banda, el govern de la Generalitat deixa clar que no donarà cap consigna sobre aquesta proposta. La portaveu, Neus Munté, va dir ahir que el govern respectava l’autonomia municipal i va demanar al PP i al govern espanyol que no responguessin judicialment si alguns ajuntaments obrien la porta el 6 de desembre. Tanmateix, Munté diu que pel govern el 6 de desembre serà ‘un dia més’ en les agendes dels consellers i alts càrrecs perquè, com passa amb els festius, alguns membres de l’executiu poden tenir actes públics, reunions o visites.
A banda els ajuntaments, la mirada també s’ha posat damunt el parlament. Hi haurà activitat parlamentària? La presidenta Carme Forcadell va deixar clar que la cambra estaria tancada el 6 de desembre i, per tant, faria festa. Forcadell no en va donar més explicacions: ‘El parlament estarà tancat, farà festa.’
Sense consens entre els partits
Entre els partits hi ha diversitat d’opinions. ERC és el més favorable a la proposta d’obrir el 6 de desembre. El portaveu, Sergi Sabrià, diu que comparteix l’estratègia dels partits i entitats sobiranistes per al dia de la constitució espanyola. Diu que el sobiranisme estudia d’aprofitar el 6 de desembre per fer un cop d’efecte: ‘Es treballa en moltes propostes diferents a l’hora. Pot ser obrir els ajuntaments o una altra cosa.’ Amb tot, reconeix que ‘no hi ha res tancat encara’ amb la resta de formacions i entitats promotores de la iniciativa.
En canvi, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, considera que és millor ‘no afegir més tensió del compte als funcionaris públics’ i defugir ‘grans gesticulacions’ el 6 de desembre. Tanmateix, explica que no tenen cap proposta sobre la taula i que esperen que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) s’hi pronunciï. Finalment, diu que el pes polític del procés ha de recaure en els electes i que el seu partit no ha pres ni prendrà la iniciativa sobre aquest assumpte, sinó que espera que les entitats s’hi pronunciïn.
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, creu que l’obertura dels ajuntaments el 6 de desembre pot ser ‘una bona opció’. Però aquest partit no en vol donar més detalls. ‘Es parla de moltes coses en el marc de la coordinació amb les entitats’, diu Reguant.
En el camp dels comuns, el primer tinent batlle de Barcelona, Gerardo Pisarello, diu que el 6 de desembre ‘hi ha poc a celebrar’, però que el govern municipal no ha valorat encara la proposta d’obrir l’ajuntament aquell dia. ‘Més enllà d’alguna conversa molt aïllada i singular, no sé el contingut de la proposta, no s’ha valorat’, diu. Pisarello vol deixar clar que el seu partit considera que el marc constitucional espanyol està profundament esgotat: ‘La constitució és un text moribund.’
L’amenaça sempre present
Com era previsible, el coordinador general del PP, Xavier Garcia Albiol, avisa que el seu partit seguirà ben de prop els moviments que facin els ajuntaments en aquest terreny: ‘Actuarem amb responsabilitat institucional, però també amb contundència, com ja vam fer el 12 d’octubre a Badalona.’ I afegeix: ‘Si el PP o la delegació del govern [espanyol] té constància que algun ajuntament vol obrir actuarem en conseqüència.’