L’OBC recupera “patrimoni musical català” en un concert al Palau de la Música

  • El concert estrenarà peces de Granados i Cervelló i interpretarà obres d'Albéniz i Montsalvatge

VilaWeb
Redacció
14.06.2017 - 17:13

El concert estrenarà peces de Granados i Cervelló i interpretarà obres d’Albéniz i Montsalvatge

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) interpretarà per primera vegada una obra d’Enric Granados i una altra de Jordi Cervelló, al costat d’altres ja estrenades d’Isaac Albéniz i Xavier Montsalvatge, aquest dijous en un concert al Palau de la Música Catalana que recupera el “patrimoni musical català”, ha afirmat el director de l’Auditori –seu de l’OBC– aquest dimecres en roda de premsa, Joaquim Garrigosa.

En el concert s’interpretaran per primera vegada les obres ‘Torrijos. Música incidental’, d’Enric Granados, i el ‘Concerto di Maggio’, de Jordi Cervelló, a més de la ja estrenada ‘Desintegració morfològica de la Xacona de Bach’, de Xavier Montsalvatge, i ‘Catalonia’ d’Isaac Albéniz.

L’obra de Granados, de la qual es desconeix la data exacta, va ser recuperada per Douglas Riva i Walter A. Clark i lliurada a la SGAE al novembre de l’any passat, i aquest dijous serà la primera vegada que s’interpreti en públic, amb la veu del Cor Madrigal.

‘Torrijos. Música incidental’ recrea el cop per derrocar el rei Ferran VII el 1831 i per al director titular de l’OBC, Kazushi Ono, “és una obra composta durant la joventut de Granados però que, malgrat això, té molta maduresa i romanticisme musical”.

ESTRENA DEL ‘CONCERTO DI MAGGIO’

En el cas del ‘Concerto di Maggio’, pendent d’estrena des del 2009, el mateix Cervelló ha explicat que es va inspirar en el festival italià Maggio Fiorentino: “Comença trist, tranquil, misteriós, oriental, cercant la simple relaxació”.

“El segon moviment és un ‘scherzo’ més agressiu, fins que el ritme va caient cap a quelcom impressionista i estrany que fa una mica de por, amb una decadència de piano que anticipa el tercer moviment”, ha descrit Cervelló.

El compositor es mostra molt orgullós del tercer moviment, el que més ha treballat de tots, i que descriu com a “completament descarat i maleducat, alegre, folklòric i fins i tot ‘pasota'”, sent amb el qual s’ho va passar millor per compondre’l.

Cervelló està molt content amb el resultat, que compta amb el piano de Gabriela Montero: “No estic gens inquiet pel concert. Sé que la cosa funcionarà molt bé perquè els músics s’han posat molt intensament”, ha afirmat.

El concert inclou la peça de Cervelló com a part de la recuperació del patrimoni musical català perquè, segons el director de l’Auditori, “de vegades s’entén el patrimoni com quelcom del passat, però patrimoni és tot el que tingui contingut artístic, sigui de l’època que sigui i l’OBC, com a orquestra nacional de Catalunya, ho ha de fer”.

LLAÇOS ENTRE L’AUDITORI I PALAU

Això entronca amb els enregistraments que han anat fent últimament: “En els últims cinc anys hem posat a l’abast de la gent un corpus important d’obra. Esperem que els directors de casa i els de fora s’enamorin de la música catalana i la portin més enllà”, ha assegurat Garrigosa.

El concert suposa una col·laboració entre l’OBC i el Palau de la Música, que va ser la seva seu inicial, i és una experiència que la presidenta del Palau, Mariona Carulla, espera que suposi una “oportunitat d’enfortir els llaços entre les dues institucions”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor