L’Oac adverteix que “només el 9%” de les denúncies que reben vénen de funcionaris

  • El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (Oac), Miguel Ángel Gimeno, ha alertat aquest dimecres que de totes les denúncies que han rebut "només un 9%" provenen de denunciants que són funcionaris públics.

VilaWeb
Redacció
19.07.2017 - 12:49

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (Oac), Miguel Ángel Gimeno, ha alertat aquest dimecres que de totes les denúncies que han rebut “només un 9%” provenen de denunciants que són funcionaris públics.

En la presentació de la memòria de l’oficina al Parlament, Gimeno ha advertit que aquest perfil de denunciant funcionari és important perquè és el que “millor coneix” l’administració per dins i el que més pot destapar un cas de corrupció.

El director de l’Oac ha explicat que en la tipologia del denunciant de la memòria s’explicita que el 51% provenen de particulars, un 21% corresponen a partit polítics, un 11% s’han iniciat des de la mateixa Oac, un 9% vénen de funcionaris i un 4% de sindicats.

Per això, Gimeno ha insistit davant els diputats del Parlament en la necessitat de desenvolupar i implementar un reglament de protecció als alertadors perquè aquests se sentin segurs a l’hora de denunciar un cas de corrupció.

El baròmetre bianual de la memòria llança que el ciutadà “fa un retret a l’àmbit polític sobre que no es fa el que s’hauria de fer per lluitar contra la corrupció”, i durant l’any 2016, el 23% de les denúncies rebudes concerneixen la Generalitat i el 21% ajuntaments.

En aquest sentit, Gimeno ha destacat la importància de la formació que es duu a terme des de l’Oac per tenir preparat el personal i prevenir els casos de corrupció, per la qual cosa el 2016 s’han realitzat 45 cursos pels quals han passat 777 persones.

Des de l’Oac s’ha tractat de donar resposta a les “mancances” que l’oficina ha pogut constatar en la resolució de conflictes d’interessos en el sector públic de la Generalitat, i, malgrat exposar-les en el Parlament en el passat, Gimeno ha lamentat que els grups no hagin impulsat iniciatives legislatives sobre aquest tema.

“Al meu entendre l’Oac seria la millor opció per operar com a unitat especialitzada en els conflictes d’interès”, ha sentenciat el president de l’Oac.

CRÍTIQUES A LA CONTRACTACIÓ

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, i la diputada del PP Esperanza García han qüestionat la contractació de diferents càrrecs de l’Oac, com l’excap de premsa de Montserrat Tura quan va ser consellera de Justícia, Laia Espín, ja que consideren que s’han fet per qüestions partidistes i sense un concurs públic.

Gimeno ho ha negat, les ha definit com a persones de confiança i ha assegurat que estan capacitades per exercir el seu treball en l’Oac.

Una altra de les crítiques que han realitzat els grups ha estat el nombre de comunicacions entre l’Oac i el Ministeri Fiscal, que durant 2016 han tingut tres contactes, malgrat que Gimeno ha assegurat que col·laboren constantment amb les investigacions judicials.

El portaveu adjunt del PSC Ferran Pedret ha sostingut que són poques comunicacions amb el Ministeri Fiscal i la ‘cupaire’ Anna Gabriel ha alertat que la Fiscalia anticorrupció no té suficients recursos i que “és un escàndol que sent un dels principals problemes de l’Estat espanyol hi hagi pocs fiscals per combatre la corrupció”.

IMPORTÀNCIA DE LA PREVENCIÓ

El president de SíQueEsPot en el Parlament, Lluís Rabell, ha destacat que el més important de l’Oac és el treball de prevenció, malgrat que és menys mediàtic, ja que creu que “la projecció mediàtica fàcil pot posar en risc l’Oac”.

Gimeno ha expressat la importància d’aquesta tasca de prevenció i d'”identificar les febleses del sistema”, encara que ha advertit que el risc a la corrupció no és corrupció i que l’Oac detecta els riscos i els intenta abordar.

A més, el president de JxSí, Lluís Corominas, ha reivindicat que és necessari un canvi respecte a l’anterior etapa de l’Oac, amb la direcció de Daniel de Alfonso, i ha celebrat que estigui canviant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor